Wpis z mikrobloga

Odpisywałem mirkowi na wpis, ale zrobię z tego nowy, bo może wyniknie jakaś ciekawa dyskusja:

Prawie 90% funduszy inwestycyjnych przegrywa ze zwykłym indeksem, a są to ludzie którzy się tym zajmują zawodowo, poświęcają na to mnóstwo czasu i często mają dostęp do informacji do których zwykły chłopek nie ma. Dlaczego więc próbujecie grać aktywnie zamiast brać po prostu index i nawet nie sprawdzać kursów? xD
Jak ktoś myśli, że przebije index klikając na xtb po robocie, to równie dobrze może zarządzać zawodowo funduszem i być w top 10% takich ludzi a nie walczyć o 40zł xD Ja tak zmarnowałem ponad 2 lata, a od 2,5 roku mam portfel obligacje + etf więc wiem o czym mówię xD Zgadnijcie, w którym miejscu na wykresie przeszedłem na prosty bezobsługowy portfel obligacje + etf zamiast "trejdingu" i siedzenia nad giełdą xD

Im szybciej człowiek sobie z tego zda sprawę i się z tym pogodzi, tym więcej zarobi.

#gielda
Frwrd05 - Odpisywałem mirkowi na wpis, ale zrobię z tego nowy, bo może wyniknie jakaś...

źródło: zt

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Frwrd05: zarządzający tymi funduszami nie mają takiej swobody jak inwestorzy indywidualni. Tam podejmowanie decyzji zajmuje dużo więcej czasu. Zarządzają też nie swoimi pieniędzmi więc nie mogą sobie pozwolić na większe ryzyko.
  • Odpowiedz
  • 1
@Vestor: No nie da się ukryć xD Emocji dodają tutaj jedynie dopłaty, bo portfel jest coraz większy, więc i zyski/straty w walucie coraz większe/mniejsze :)
  • Odpowiedz
Prawie 90% funduszy inwestycyjnych przegrywa ze zwykłym indeksem, a są to ludzie którzy się tym zajmują zawodowo, poświęcają na to mnóstwo czasu i często mają dostęp do informacji do których zwykły chłopek nie ma. Dlaczego więc próbujecie grać aktywnie zamiast brać po prostu index i nawet nie sprawdzać kursów? xD

@Frwrd05: To są bzdury, jest sporo ludzi bijących indeks (jakikolwiek sobie przyjęli za benchmark) lub mających zbliżony wynik i jednocześnie
  • Odpowiedz
@Frwrd05 po prostu przyznaj się, że władowałeś kasę w gówna pokroju mlsystem na samym szczycie bo dudu to promował. Naprawdę trzeba być specjalnym żeby mieć prawie zerowe zyski podczas hossy covidovej.
  • Odpowiedz
@Frwrd05: ojej. Nie czytałem tego opracowania, ale co do funduszy pewnie racja. natomiast jesli weźmiemy fundusze hedgingowe to myślę że robią totalny outperformance jakiegokolwiek indeksu w czasie ;)
Btw etfy też mają zarządzających
  • Odpowiedz
Im szybciej człowiek sobie z tego zda sprawę i się z tym pogodzi, tym więcej zarobi.

@Frwrd05: ja właśnie a tym roku przechodzę z inwestowania pasywnego w aktywne. Twój tekst jest błędny. 90 procent nie przegrywa. Poza tym nie ma sensu porównywać zarządzającego funduszem z inwestorem indywidualnym, inne regulacje, inne cele (zarządzający funduszem pobiera opłatę od zarządzania). Inwestowanie w indeks jest dobre dla przeciętnego człowieka, jak chcesz coś więcej to
  • Odpowiedz
@Frwrd05

Jak ktoś myśli, że przebije index klikając na xtb po robocie, to równie dobrze może zarządzać zawodowo funduszem i być w top 10% takich ludzi a nie walczyć o 40zł xD Ja tak zmarnowałem ponad 2 lata, a od 2,5 roku mam portfel obligacje + etf więc wiem o czym mówię xD Zgadnijcie, w którym miejscu na wykresie przeszedłem na prosty bezobsługowy portfel obligacje + etf zamiast "trejdingu" i siedzenia
  • Odpowiedz
@Markowowski

Jeśli inwestujesz w indywidualne spółki, musisz poświęcić trochę czasu na analizę i śledzić wyniki i informacje wokół spółki - to jest oczywistość.

Jakie metody analityczne trzeba zastosować?
I tak nie wiemy co się w środku dzieje. Dobrym wyznacznikiem spółki jest ile godzin dziennie pracuje CEO
  • Odpowiedz
@Frwrd05: amen. Nie żadne akcje, żadne pakiety oferowane przez biura maklerskie, tylko SP500, nasdaq100 itp.
Wrzucasz pieniądz i zapominasz o temacie na kilka lat, a nie panika, dokupowanie, uśrednianie ceny, sprzedaż w dołku i inne sztuczki podpatrzone od rekinów z GPW.
  • Odpowiedz
natomiast jesli weźmiemy fundusze hedgingowe to myślę że robią totalny outperformance jakiegokolwiek indeksu w czasie ;)

@bialowieska12345: czytałem kiedyś opracowanie i tu też, uwzgledniając prowizje, nie jest wcale lepiej niż indeks w dlugim terminie.

Są wyjątki np. renaissance technologies tylko że to jest fundusz zamknięty.

@assninja pytanie o jakim horyzoncie czasowym mowa
  • Odpowiedz