Szukam dobrego księgowego do rozliczania i zwrotu podatków oraz przeniesienia środków emerytalnych na polskie konto.
W tej chwili szukam specjalistów od Niemiec i Norwegii. Będę wdzięczny. 🙏
Jeśli chodzi o Niemcy to szukam takiego od spraw specjalnych bo prokrastynowałem z tym 4 lata i nie wiem czy jest jeszcze co liczyć na jakiś zwrot i czy moje środki emerytalne tam po prostu nie przepadły?
@MatthewDuchovny: Z tego co wiem, to w przypadku obywateli UE/EFTA obowiązkowa część składek emerytalnych odłożonych w krajach UE/EFTA po prostu tam zostaje i dostajesz je dopiero po osiągnięciu wieku emerytalnego jako emerytura albo jednorazowa wypłata (zależy ile tego jest i jakie dany kraj ma zasady). Wypłacić/przenieść można tylko nieobowiązkową część, jeśli takie dodatkowe składki dobrowolnie wpłacałeś.
przeniesienia środków emerytalnych na polskie konto
@MatthewDuchovny: Nie ma co się śpieszyć, może zatęsknisz i szybko wrócisz( ͡~ ͜ʖ͡°) Btw. odczytałem ten wpis, a na youtube dostałem propozycję filmu o emeryturach w Norwegii xD
@ms93: tylko ja nie mam minimalnej ilości lat wypracowanych aby dostawać tam emeryturę. W Niemczech były 3.5-4 lata a w Norwegii ponad 3. Więc w żadnym nie kwalifikuję się na minimalną emeryturę. W takim przypadku przenosi się te środki tylko tu księgowy już będzie musiał mi pomóc.
@ms93: będę musiał to ogarnąć niedługo to dowiem się jak to wygląda :p Żona robiła jednak coś takiego dla niemiec i "przekierowywała" niemieckie środki na emeryturę na polskie konto. Oczywiście w przekierowaniu chodzi właśnie o to, że będzie można to wziąć po osiągnięciu wieku emerytalnego. Więc w takim sensie masz rację
@ms93: jest tu kilka pytań. Np. czy jeśli nie wyrobiłem przepracowanych lat na tyle aby dostać minimalną emeryturę, to co się z tym dzieje gdy będę miał wiek emerytalny? Druga rzecz to czy te dane nie zagubią się przez 30-40 lat, wolę mieć jeszcze dodatkowe potwierdzenia. Jeśli nie mogę tego przenieśc to pewnie zadowolę się dodatkowym potwierdzeniem od niemeickiego i norweskiego urzędu :p
Szukam dobrego księgowego do rozliczania i zwrotu podatków oraz przeniesienia środków emerytalnych na polskie konto.
W tej chwili szukam specjalistów od Niemiec i Norwegii. Będę wdzięczny. 🙏
Jeśli chodzi o Niemcy to szukam takiego od spraw specjalnych bo prokrastynowałem z tym 4 lata i nie wiem czy jest jeszcze co liczyć na jakiś zwrot i czy moje środki emerytalne tam po prostu nie przepadły?
#norwegia #niemcy #oslo #berlin #ksiegowosc #rozliczeniapodatkowe
@MatthewDuchovny: Nie ma co się śpieszyć, może zatęsknisz i szybko wrócisz( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Btw. odczytałem ten wpis, a na youtube dostałem propozycję filmu o emeryturach w Norwegii xD
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/faq/index_pl.htm
źródło: temp_file3181379057452168562
PobierzŻona robiła jednak coś takiego dla niemiec i "przekierowywała" niemieckie środki na emeryturę na polskie konto. Oczywiście w przekierowaniu chodzi właśnie o to, że będzie można to wziąć po osiągnięciu wieku emerytalnego. Więc w takim sensie masz rację