Wpis z mikrobloga

#gielda #meczennicyxtb

Nie wiem czy ktokolwiek jest zainteresowany moimi losami, ale i tak je dostaniecie.

Zaczynałem dziś z 65 akcjami XTB.

Na otwarciu chciałem sprzedać po 71.08, bo tak mi wychodziło ze zleceń przed otwarciem. Niestety nie zauważyłem, że zrobiło się zlecenie STOP a nie LIMIT. I sprzedały się po 68.50. to największa wtopa dzisiaj.

Odkupiłem potem akcje średnio po jakieś 69.20. Zobaczyłem, że jest duży opór na 68, więc ustawiłem SELL STOP na 67.96. I TO BYŁA JEDYNA DOBRA DECYZJA TEGO DNIA.

Jak spadło to odkupiłem gdzieś po 65.60. Głupotą było sprzedanie 25 akcji po 64.90, tam nie było wtedy oporu i po prostu bujało.

Odkupiłem te 25 i jeszcze 5. Mam teraz 70 akcji że średnią ceną kupna 65.63.

Gdybym nic nie robił miałbym teraz mniej więcej 30zł mniej w portfelu. Nie chce mi się liczyć dokładnie, ale na dzisiaj straciłem jakieś 600zł, a tak bym stracił ~630.

Wzrosty na Orlenie wyrównały mi połowę straty, więc moja rodzina nie będzie przymierać głodem ( ͡ ͜ʖ ͡).

Poświęciłem na tą oszczędność 30zł jakieś 4h i bardzo dużo nerwów. Niby nie było warto, ale bardzo dużo się nauczyłem. Na koncie demo bym się tego nie nauczył.

Co do przyszłości XTB - myślę, że to super spółka, bo ma zysk, a jednocześnie agresywnie rozwija bazę klientów. Jedyne zagrożenie jakie widzę to ban na CFD w Unii zanim rozrosną się tak do 5 milionów użytkowników, którzy zaczną bawić się w opcje i krypto.

Na koniec bardzo dziękuję za te zgryźliwe i mniej zgryźliwe komentarze :) Cieszę się, że mogłem Was zabawiać.

Jak pisałem gdzieś w komentarzu - pieniądze mnie stresują. Nawet na wakacjach czuję presję zamiast odpoczywać. Ciągle myślę, że każdy dzień kosztuje mnie np. 600zł. Liczę, że takie bujanie na akcjach wyleczy mnie taniej niż terapia 200zł/h.

Z fartem.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Leithain: Nie myślałeś nad ładowaniem w obligi + ETF'y?

Też się dzisiaj bujałem na XTB, ale ja mam odłożoną sumkę na 'h----d' i traktuję to jako rozrywkę, żeby poobstawiać, posiedzieć na tagu, czy mieć temat do gadania ze znajomymi.

Docelowe środki idą w SP500 i poducha finansowa w obligach. Szansa na wtopę relatywnie mała, a zaoszczędzony czas wolę przeznaczyć na pracę. Musiałbym obracać melonem albo więcej, żeby aktywne inwestowanie opłacało
  • Odpowiedz
@Leithain:

pieniądze mnie stresują. Nawet na wakacjach czuję presję zamiast odpoczywać. Ciągle myślę, że każdy dzień kosztuje mnie np. 600zł. Liczę, że takie bujanie na akcjach wyleczy mnie taniej niż terapia 200zł/h.

Chłopie weź idź z tym do specjalisty bo to się skończy nerwicą o ile już nią nie jest
  • Odpowiedz
@Leithain: Mordo, przecież prawie 90% funduszy inwestycyjnych przegrywa ze zwykłym indeksem, a są to ludzie którzy się tym zajmują zawodowo, poświęcają na to mnóstwo czasu i często mają dostęp do informacji do których zwykły chłopek nie ma. Dlaczego więc próbujecie grać aktywnie zamiast brać po prostu index i nawet nie sprawdzać kursów? xD
Jak ktoś myśli, że przebije index klikając na xtb po robocie, to równie dobrze może zarządzać zawodowo
  • Odpowiedz
@Leithain:

Wzrosty na Orlenie wyrównały mi połowę straty

Dlatego ja się nauczyłem, żeby patrzeć jak pracuje cały portfel i nie przejmować się pojedynczymi mocniejszymi spadkami jednego waloru w portfelu, jak masz dobre akcje to w długim teminie zarobią
  • Odpowiedz
  • 0
@Frwrd05: najgorsze jest to, że wiem że masz rację. I że już dawno powinienem pakować w 2-3 indeksy. I mieć strategię dopłacania tak X kasy co tydzień. Chyba jeszcze trochę musi mnie kopnąć giełda w tyłek, żebym do tego dojrzał
  • Odpowiedz
@Leithain: Ja tak zmarnowałem ponad 2 lata, a od 2,5 roku mam portfel obligacje + etf więc wiem o czym mówię ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zgadnij, w którym miejscu na wykresie przeszedłem na prosty bezobsługowy portfel obligacje + etf zamiast "trejdingu" i siedzenia nad giełdą xD
Frwrd05 - @Leithain: Ja tak zmarnowałem ponad 2 lata, a od 2,5 roku mam portfel oblig...

źródło: zt

Pobierz
  • Odpowiedz
@Leithain

Poświęciłem na tą oszczędność 30zł jakieś 4h i bardzo dużo nerwów. Niby nie było warto, ale bardzo dużo się nauczyłem. Na koncie demo bym się tego nie nauczył.

Na demo to możesz nauczyć się jak działa platforma
Dobrze ze tak oceniasz dzisiejszy dzień.
  • Odpowiedz
Poświęciłem na tą oszczędność 30zł jakieś 4h

@Leithain: mógłbyś nie robić nic, straciłbyś półtorej paczki szlugów, ale miałbyś chociaż parę wolnych godzin

Co do przyszłości XTB -
  • Odpowiedz