Wpis z mikrobloga

Mirki czy też zastanawialiście się kiedyś, jak my Polacy korzystamy ze swoich smartfonów? To, co się dzieje, to jakieś szaleństwo! ¯\(ツ)/¯ Co drugi ma ustawioną jasność na 90%, jakby słońce wchodziło do pokoju. Do tego milion niezamkniętych aplikacji, jakby procesor miał nieskończoną moc, a bateria mogła się ładować tylko raz na tydzień... A potem zdziwienie, że telefon łapie zadyszkę jak stary dziadek na schodach, bo bateria się kończy szybciej niż woda w Wiśle w lipcu xD

Bo wielu ma baterię w smartfonie wymienianą częściej niż majtki! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Co sądzicie o takim stylu życia z telefonem?

#pytanie #zalesie #telefony #polska #heheszki
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JasnyBanan: Serio nie masz większych problemów? Bateria to element eksploatacyjny, zużyje się to do wymiany.
Ty jesteś z tych co na progach zwalniających i torach jadą 2km/h bo zawieszenie się zużyje?
  • Odpowiedz
@JasnyBanan: "Użytkownicy telefonów, a szczególnie najnowszych modeli, zadają sobie pytanie, czy aplikacje w tle zużywają baterię? Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Aplikacje, które zostały już wczytane do pamięci, otwierają się szybciej niż te zamykane i otwierane od nowa."
Jak już prawisz morały i oceniasz innych, warto zrobić research czy to w ogóle ma sens co mowisz
  • Odpowiedz
  • 0
@vorio: No właśnie o to mi chodzi, że dzis większość ma mln wlaczonych aplikacji w dodatku na kartach, a to obciąża smartfon. Zamiast je wyłączyć i tak te wgrane przez producenta jak fb czy yt również mozesz usunąć, jeśli nie chcesz z tego korzystać, albo nie masz fb ;) ale mało kto w ogóle o tym wie, bo większość myśli, ze smartfon z apka fb sie "rodzi" i nie mozna
  • Odpowiedz
No właśnie o to mi chodzi, że dzis większość ma mln wlaczonych aplikacji w dodatku na kartach, a to obciąża smartfon.

@JasnyBanan: Rzecz w tym że to nie ma wpływu na baterie, na cpu też niespecjalnie bo procesy sa zamrażane, tak działa linux
  • Odpowiedz
  • 0
@vorio: No to trochę się zgubiłeś w temacie. Android faktycznie używa j---a Linuxa, ale to nie znaczy, że jest pełnoprawnym Linuksem. Google mocno go przerobiło – wywaliło sporo rzeczy, dodało swoje, więc to bardziej fork niż klasyczny Linux.

Ale iOS? Serio? iOS nie ma absolutnie nic wspólnego z jądrem Linuxa. Działa na Darwinie, który wywodzi się z BSD, a BSD to Unix, a nie Linux. To tak, jakby powiedzieć, że
  • Odpowiedz
  • 0
@vorio: Widzę, że nie przeczytałeś mojego wpisu ze zrozumieniem albo celowo próbujesz przekręcić sens tego, co napisałem. Nigdzie nie mówiłem o iOS ani o jego zarządzaniu aplikacjami w tle. Cały czas odnoszę się do przeciętnego użytkownika smartfona w Polsce, który w większości korzysta z Androida. I właśnie o tych użytkownikach piszę – takich, którzy mają jasność ekranu ustawioną na 90%, działający GPS, Bluetooth, milion aplikacji w tle i dziwią się,
  • Odpowiedz
Do tego milion niezamkniętych aplikacji, jakby procesor miał nieskończoną moc

@JasnyBanan: jezu jaki ty jestes uparty, piszesz zwyczajne bzdury i bronisz ich jak niepodległości. O tej jasności to też sa bzdury, bo android od wersji 4 miał automatycznie regulowaną janosć
  • Odpowiedz
  • 0
@vorio: "Uparty? Raczej konsekwentny w obalaniu bzdur, które sam tworzysz. ¯\(ツ)/¯ Po pierwsze, gdybyś przeczytał to, co napisałem, wiedziałbyś, że nie chodziło o samą funkcję automatycznej jasności, tylko o sposób, w jaki użytkownicy sobie z nią radzą (lub nie). Po drugie, Android 4 miał automatyczną jasność, ale jej działanie pozostawiało wiele do życzenia – dopiero w nowszych wersjach zaczęto stosować algorytmy uczące się na podstawie preferencji użytkownika. Może zanim zaczniesz
  • Odpowiedz
  • 0
@vorio: I po trzecie wiele razy widziałem np w komunikacji miejskiej kątem oka jak ludzie te jasność mają ustawioną, z 90% aż wali po oczach, ślepy jak kret od tego później jest, a w zakładkach mln aplikacji działających w tle i nic dziwnego, że za pół roku taki osobnik kupuje potem nowy, bo stary zajechany
¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz