Aktywne Wpisy

wujek_mikazjusz +714

affairz +195
KOCHANIII (zachrypniętym głosem jak Pani Seneszyn)
Jeśli Marszałek @mickpl nie wróci (a towarzysz prowadzący Białkov robi wszystko, żeby nie wrócił) będziemy musieli wybrać nowego marszałka. Chciałbym nieskromnie zaproponować swoją skromną kandydaturę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poniżej moje główne atuty, poparte załączonym listem referencyjnym od poprzedniego pracodawcy:
- jestem wytrwały, zajmuję się tym
Jeśli Marszałek @mickpl nie wróci (a towarzysz prowadzący Białkov robi wszystko, żeby nie wrócił) będziemy musieli wybrać nowego marszałka. Chciałbym nieskromnie zaproponować swoją skromną kandydaturę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Poniżej moje główne atuty, poparte załączonym listem referencyjnym od poprzedniego pracodawcy:
- jestem wytrwały, zajmuję się tym

źródło: rentierz
Pobierz
Mam pytanie, może ktoś rozjaśni temat, zanim zacznę się z tego doktoryzować w internecie - czy da się jakoś obliczyć / oszacować wartość natężenia dźwięku w dB, jeśli mam źródło regulowane suwakiem 0-100%?
Jaki mam problem - byłem na badaniu słuchu i przez średnie warunki (nieidealnie wyciszone pomieszczenie) pomiar jest o kant d--y roztrzaskać - wyszło mi, że nie słyszę częstotliwości w zakresie mowy, co jest kompletną bzdurą, bo przy pierwszym lepszym generatorze dźwięku słyszę tę częstotliwości bardzo dobrze, nawet jak są bardzo ciche, już nie wspominając o codziennym życiu.
Zatem chałupniczo wziąłem wykres z badania, wziąłem dowolny generator dźwięku z neta, wpiąłem słuchawki i zacząłem się tym bawić. Odbiłem się ot tego, że regulacja głośności w generatorze i systemie jest w skali procentowej, a wykres z badania jest w decybelach.
Jest jakaś zależność, na podstawie której się te skale dB i % przelicza?
Gdzie robiłeś badanie? Czy to było jakieś darmowe badanie słuchu w miejscu co sprzedaje aparaty słuchowe? Może po prostu idź w inne miejsce. Nie zmierzysz tego dobrze samemu.
Laryngolog wysłał mnie do audiologa, ale jak zobaczył wyniki, to od razu wysłał mnie do innego, zatem i tak czeka mnie powtórka badania.
A tak serio to warto też nadmienić, że audiogram nigdy nie będzie w 100% zgodny z rzeczywistością, ja na przykład nie słyszę zupełnie na jedno ucho, a i tak miałem false kliki, bo słyszałem zdrowym uchem dźwięki lecące do głuchego, nawet w idealnych warunkach.
@WPoszukiwaniuStraconegoRigczu: Nie. Głośność zależy od napięcia na wyjściu słuchawkowym i czułości słuchawek. Znając jedno i drugie jesteś w stanie oszacować głośność przy słuchaniu muzyki, ale to wciąż będzie się miało nijak do wyników z audiogramu.