Wpis z mikrobloga

Mirki spod #motoryzacja chodzi za mną #ford #mustang 5gen V8 w manualu, najbardziej Bullit.

Jak wygląda kwestia części i serwisu tego? Zarówno jeśli chodzi o podstawowe rzeczy typu filtry, tarcze, klocki, jakieś gumy zawieszenia, jak i pierdółki: lampki, listwy, dekory itd?
Da się takie rzeczy dostać w Europie (albo sprowadzić z USA bez przygód) w sensownych pieniądzach?

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bidzej: nie skręca, brzydki, aaaa eeee ( ͡° ͜ʖ ͡°)

żarty żartami, myślałem nad zakupem takiego samego auta (no dobra, V6 zamiast V8), finalnie kupiłem Mini XD ale to już dygresja
otóż z mojego researchu i rozmów z wieloma użytkownikami, wynika, że części są bardzo łatwo dostępne i w bardzo sensownych pieniądzach. taki amerykański Polonez (czy tam Golf), więc wszystko do nich jest i to tanio.
  • Odpowiedz
@bidzej Części są, spokojnie wszystko dostaniesz. Jest kilka form które się specjalizują w częściach do Amerykańców więc jak sobie wymyślisz nawet bardziej szalone rzeczy to jest. Co do rady z gen. 6 też nie jest taka nietrafiona, bo mnóstwo rzeczy ogarnia się sprawniej, gdyż nie dość, że był oferowany w Europie to ma mnóstwo części wspólnych ze wspomnianym przez Ciebie Mondeo (i innymi Edge, s-maxami itd ).

Także jeśli masz kasę
  • Odpowiedz
@bidzej to nadal ford wiec serwis nawet w ASO jest tani, a ceny części akceptowalne. Miej jedynie na uwadze że wchodzi blisko 10l oleju i jest 8 świec do wymiany :D Jeżeli chodzi o tuning zarówno mechaniczny jak i wizualny to jest tego od wuja w polskich czy europejskich sklepach. Generalnie bardzo polecam :D Stop Hybrid Go V8 ^^
  • Odpowiedz
  • 0
@bidzej Jeżdżę od 1.5 roku 5gen, chwilę v6 a teraz GT. Co dokładnie chciałbyś wiedzieć? ( ͡° ͜ʖ ͡°) mam nawet jednego na sprzedaż 3.7 ʕʔ
  • Odpowiedz
  • 1
@bidzej Btw 90% rzeczy jest dostępne od ręki jak się zna ludzi/sklepy a reszta dostępna z USA z dostawą zazwyczaj w 48h DHLem. Silnik nie do z-------a, nie bierze oleju, lubi gaz. Bardzo proste i przyjemne w serwisie auto. Ja jak już raz na ruski rok coś musze zrobić to robie sam ale każdy mechanik go ogarnie.
  • Odpowiedz
  • 1
@bidzej Tak całkiem serio to sprawdzasz jak każde inne auto, czy nie cieknie pompa wody bo zarówno w 3.7 jak i 5.0 się p------i (mam od ręki bo leży w garażu jedna jakbyś chciał, niechcący kupilem dwie xD). Zawias prosty jak w żuku, do diagnosty go i tyle. Silniki 5.0 przy regularnym serwisie przejeżdżają do 600 tys km i są praktycznie bezawaryjne, ja mam 196k i zrobiłem już 7 tysięcy z
  • Odpowiedz
  • 1
@bidzej Nie jeździłem przedliftem ale to jest silnik który najlepiej brzmi z całej gamy silników mustanga. Też bezawaryjny ale to stara konstrukcja, większe przebiegi a te z małym będą drogie w imporcie i osiągi mają takie jak 3.7.
  • Odpowiedz