Wpis z mikrobloga

@b0b3r: Głupota było nie podawanie peselu. Jeśli nie masz zarobku serii 50k rocznie, może masz szansę że się nie odezwie skarbówka, ale ona może nakładać sankcje i kary za unikanie rzetelności podatkowej, w tym za brak peselu, bo fiskus musi wtedy bezpośrednio od banku takie dane pozyskiwać, więc samo to generuje koszt. Rozlicz się w pit-36 i miej spokojną głowę.
  • Odpowiedz
@b0b3r ja mam tak samo. Duży miałeś przychod ?

Ja miałem jakieś 19.500zl za 23r i 14.000zl za 24r. Nie składałem tego w pit. Te stawki to przychód, zysku to było w tym może 30%. Nie mam faktury bo kupiłem towar od znajomego, zaplacilem gotowka. Nie wiem jak się za to zabrać ;D jest niby jeszcze coś takiego:

W Polsce sprzedaż na allegro może podlegać opodatkowaniu tylko wtedy, kiedy czerpiesz z niej zysk
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@FreeFromMuslim: teraz najlepsze, ja tego progu nie przekroczyłem zarówno transakcji jak i 8 tys euro, ale musieli zsumować moje kilka kont i im wyszło że przekroczyłem oba limity
  • Odpowiedz
@b0b3r oni ponoć są w stanie powiązać konta wiec mogli to powiazac i przekroczyles. Nie 8000 euro tylko chyba 2k euro.

Dobra, jaki masz plan ? Ja mam nadzieję że jak im dziś czy wczoraj spłynęło może z pol miliona takich jak my moze i milion to wezmą się tylko za tych najgrubszych.

Poza tym nawet jeśli wezwą Cie do US żebyś tłumaczył się dlaczego nie uwzględniłeś tego w pit i
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@FreeFromMuslim chyba nie śledziłeś wcześniejszych komentarzy i wpisów :) polecam poczytać pod tagiem #dac7 prawdopodobnie będą kary plus US będzie chciał odzyskać należny mu podatek, czy wyłapią wszystkich wątpię, to że w prawo nie działa wstecz nie ma nic tutaj do gadania, dodatkowo skarbonka ma prawo do pięciu lat wstecz sprawdzić wszystkie twoje wpływy na kontach
  • Odpowiedz
@b0b3r no właśnie trochę czytałem ale jest duża ilość informacji które są nieprawdziwe.
Jaka kara grozi z US?
Jeśli nie przekroczyliśmy 30tys dochodu to nie ma od czego zapłacić podatku.
Jedyna kara może być za nieujawnienie tego w pit-cie ale nie znalazłem jakiego rzędu to są kary.
  • Odpowiedz
  • 3
@b0b3r
Limitu określone w dyrektywie DAC7 są per osoba, a nie konto. Oznacza to, że mając kilka kont na danej platformie, przychód z nich oraz ilość transakcji się sumują.
Jeżeli chodzi o ściganie wszystkich sprzedających, to nie ma na to szans. Po pierwsze jest to nieopłacalne, a po drugie w skarbówce nie ma tylu pracowników, aby sprawdzić każdego.

@FreeFromMuslim
Jeżeli chodzi o kary, to wszystko zależy od kwoty uszczuplenia należnego podatku. Jeżeli nie
  • Odpowiedz
@pcela możesz doradzić co zrobić w takiej sytuacji ? Sprzedaż na allegro przychód w 23r wyniosła 23 106zl - (opłaty allegro 3581zl i koszt zakupu 8190zl) czyli dochód wyniosł 11 355zl i dochód za rok 2024 to 10 064zl. Brak innych dochodow.
Sprzedałem to na koncie allegro żony i ona przekazała mi cała kwotę.
Chciałbym żebym w razie W to ja odpowiadał przed US za ew. uchybienia.
Mam złożyć korektę mojego
  • Odpowiedz
  • 0
@FreeFromMuslim
Wg mnie powinna się z tej sprzedaży rozliczyć twoja żona. Najlepiej zapytać w urzędzie skarbowym lub jeszcze lepiej wystąpić o pisemną interpretację.
  • Odpowiedz