Wpis z mikrobloga

Pacjent #skoda #superb 2 2.0 w gnoju, 140 koni, DSG DQ250, dwa pytania:
1. Czy da się wymusić na skrzyni ruszenie z dwójki?
2. Podczas normalnej jazdzy w warunkach pogodowych -5 do +5 temperatura wody... Skacze. Raz ma 75, raz 90, a wedle wskazań ELM jej max temperatura robocza to między 80-85 stopni. Temperatura oleju od 80 do 87 stopni. Czy to normalne? Termostat DSG był wymieniony jeszcze latem, bo był niesprawny.

#pytanie #motoryzacja
Gandezz - Pacjent #skoda #superb 2 2.0 w gnoju, 140 koni, DSG DQ250, dwa pytania:
1. ...

źródło: 1000021575

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

1. Czy da się wymusić na skrzyni ruszenie z dwójki?

Tak, w trybie manualnym

2. Podczas normalnej jazdzy w warunkach pogodowych -5 do +5 temperatura wody... Skacze.

takich
  • Odpowiedz
  • 1
@kolak68 a co do tych różnic temperatur, to też mi się wydaje że tak nie powinno być jednakowoż fora internetowe jak jeden z mechaników twierdzi że to normalne przy tym dieslu, bo nie ma się czym nagrzać przy jeździe w koło komina.
  • Odpowiedz
  • 0
@Mawid_Dotyka tak, generalnie to wygląda, to tak naprawdę zautomatyzowany manual, dwa sprzęgła bodajże pierwsze na 1,3,5 a drugie na 2,4,6 i R. Co nie zmienia faktu, że nadal nie wiem, jak wymusić wrzucenie dwójki :/
@mlodyfubu muszą być, natomiast trop w necie i opinia jednego z mechaników (a na VAGach się zna) pokazuje że "tak powinno być"
  • Odpowiedz
@Gandezz

@mlodyfubu podpiąłem pod ELM na Bt, tak jak napisałem - na desce 90 stopni, wg. Piston/Torque/innych programów temperatura 80-87 stopni.

No i tak to jest zaprogramowane. Jak się bawiłem kiedyś w kodowanie liczników, to już w Golfie 4/Passacie B5 dało się korygować zakres w jakim wskazówka ma stać na sztorc. Ona ma bardzo szeroki zakres, dla którego stoi na 90*, by w czasie jazdy nie stresować kierowcy.
  • Odpowiedz
@Gandezz: W trybie manualnym powinno się dać wrzucić dwójkę, ale DSG jechałem może ze 2-3 razy w życiu i nie bawiłem się zbytnio. Co do wahań temperatury - wszystko jest w porządku. Podczas jazdy temperatura oleju i płynu chłodzącego zawsze jest zmienna i tak jak Mirek wyżej pisze, czujniki/wskaźniki na desce celowo przekłamują i pokazują stały poziom, żeby nie stresować kierowcy.
  • Odpowiedz