Wpis z mikrobloga

@noswtg: pozwolę sobie skopiować mój komentarz

Najtańszy sensowny teleskop to dobson 8 cali, lub taki jak mój czyli SW 150/750 na EQ3-2. Można poszukać używanego, ale różnie z tym bywa.

Ja preferuję montaż EQ3-2, bo chociaż jest trochę bardziej skomplikowany to można tanio zamontować napęd w jednej osi i nie musieć ganiać planet po niebie.
  • Odpowiedz
@noswtg: Kolega wyzej dobrze mowi, jednak najbardziej na dobor teleskopu wplyw ma miejsce zamieszkania, budzet i mobilnosc. Jezeli chcesz obserwowac z miasta, np. z balkonu to nie ma sensu pchac sie w ciezki sprzet jak dobson 8".
Najmniejszy fajny teleskop, ktory nie jest zabawkowy, to bresser nano AR-80/640 - idealny na balkon do planetek i ksiezyca, jezeli budzet pozwala jest troche wieksza wersja 90/900.

Jezeli chcesz sprzet na wyjazdy lub
  • Odpowiedz
@BassGru ale czy tak ar-80 bez śledzenia to się sprawdzi przy łapaniu planet? Przecież ich ruch jest tak szybki że nie zdążysz nic ustawić a planeta już się przesunie. Chyba że są na to jakieś sposoby...
  • Odpowiedz
@crazy_mole: przy ar80 masz maks zoom okolo x150, no i troche już uciekają. Jak źle rozstawisz paralaktyka to też uciekają :D Bez przesady z tym uciekaniem, skoro dobsonem 10" na x300 można oglądać, to tu tym bardziej.
  • Odpowiedz
  • 0
@BassGru: Zamówiłem tego Bresser AR-80/640 AZ Nano 640 mm, bo faktycznie budżet tak do 1k chciałem przeznaczyć na początek, a oglądać będę z odludnego miejsca z dobrym widokiem na niebo. Jakieś porady, wskazówki? (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@noswtg: O kurcze, sporo moze tego byc :D
Planetki, ogolnie uklad slonczeny bedzie w tym teleskopie wygladal najlepiej, on jest do jasnych obiektów. I to jest kopalnia widoków. To nie jest tak, że jak widziałeś ksiezyc i Jowisza, to odhaczone i szukasz czegoś innego. Obiekty układu słonecznego zmieniają się dość szybko (Jowisz robi pełny obrót w 12h) i zawsze zobaczy się coś innego.
To jest maly teleskop wiec niech stoi gdzies
  • Odpowiedz
@noswtg: Jezeli sie w astro wkrecisz to na przestrzeni kolejnego roku warto kupić okular 5.5mm ES LER i kątówkę 1.25 z lustrem dielektrycznym. Jezeli sie nie wkręcisz to nie sprzedawaj tej tuby, bedzie jakieś zjawisko astro jak kometa czy inne zacmienie slonca to masz sprzęt by spobie popatrzeć. To jest na tyle lekkie i małe ze miejsce w chacie się znajdzie.
Tak poza tym, to pokazywanie ksiezyca zwykłym ludziom daje
  • Odpowiedz
@noswtg: Tak patrzę na to co ten teleskop ma w zestawie i jest tam tylko jeden okular 26mm, który daje zoom x25. Rozwiązaniem na maksa budżetowym (a zakładam, że takie najbardziej cię interesuje) to znalezienie 190PLN w portfelu i zakup barlowa gso 2x/1.5x T2 za 90 i okularu svbony 6mm tez za 90 (no chyba, ze stac cie na ES LER) i zabulić 10 za wysylke. Dzięki temu otrzymasz 5 różnych
  • Odpowiedz