Mirki mam pytanie kto się zna, mi i różowej w październiku urodziło się dziecko nasze pierwsze, oboje jesteśmy zatrudnieni i nie wiedzieliśmy że trzeba zgłosić dziecko pracodawcy do ubezpieczenia, minęło już 3 miesiące ja jutro zgłoszę córkę i siebie w pracy ale mam pytanie czy mogą być z tego jakieś konsekwencje? Bo czytałem kilka forum i jedni pisze ze do pół roku jest ubezpieczone dziecko z automatu inni że do 3 miesięcy już sam nie wiem. #kiciochpyta #rodzicielstwo #zus #dziecko #ubezpieczenia
@marek2092 nic się nie stanie, chociaż chyba byliście u lekarza do tej pory? Bo powinniście być już chyba na 2 „przeglądach” dziecka i na jakimś szczepieniu
@marek2092 to w Przychodni powinni zauważyć, że dziecko nie jest podpięte nigdzie. Ale generalnie luz, każde dziecko do 18rż ma prawo do darmowej opieki zdrowotnej nawet jeśli nie jest zgłoszone do pracy zadnego rodzica :)
@marek2092 nie Ty pierwszy :) ogolnie z tego co wiem dzieci są z automatu ubezpieczone, bo jednak nie każdy rodzic ma legalne zatrudnienie. Ale jesli masz możliwość to ubezpiecz dziecko u siebie. Ostatecznie Twoje miejsce pracy wyrówna te 3 miesiące składek, o ile będzie taka potrzeba.
@marek2092 dlaczego? Wykorzystanie urlopu okolicznościowego musi być związane z danym wydarzeniem, więc nie zdziw się, jeśli kadry odrzucą twój wniosek złożony po 4 miesiącach od urodzenia dziecka. U mnie w robocie jest miesiąc na wykorzystanie takiego urlopu.
@broker ja urodzenie dziecka już zgłaszałem w firmie oraz bralem 7 dni urlopu i nie było problemu pozatym miałem 2 tygodnie opieki nad zdrowym dzieckiem z tytułu CC u kobiety, zapomniałem jedynie zgłosić dziecko do ubezpieczenia stąd zapytanie
#kiciochpyta #rodzicielstwo #zus #dziecko #ubezpieczenia