Wpis z mikrobloga

Elektrycy, które kable mam wpiąć w lampe? I co z pozostałymi dwoma? Dodam że włącznik na światło mam na dwa i jeden jest uszkodzony. Mam wago jakby coś :D
#elektryka
Kapue - Elektrycy, które kable mam wpiąć w lampe? I co z pozostałymi dwoma? Dodam że ...

źródło: IMG_0928

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W lampę wpinasz neutralny i przewód fazowy który idzie z włącznika światła- Który kolor? nie wiem jak masz pospinane we włączniku

Odkręć włącznik światła to będzie więcej wiadomo. Ewentualnie próbnik napięcia w dłoń
  • Odpowiedz
@Kapue: To zależy co tam w tym pstryczku jest. Jeżeli robił to jakiś elektryk, to prawdopodobnie szary na N a brązowy (albo czarny) na L powinno działać. Żółto zielonego w tej lampie nie podpinasz.
  • Odpowiedz
@Kapue już drugi raz widzę post gdzie jakie elektryk nie dość że nie użył kabla niebieskiego do oznaczenia przewodu neutralnego, to nawet nie oznaczył który jest neutralny. Sprawdź pierwsze gdzie jest N'ka (np. miernikiem). Norma mówi że powinien być to kabel niebieski, US z kolei pozwala na używanie szarego więc może to być szary. Ale może być też czarny. Albo elektryk był daltonistą. Lampę masz na jeden włącznik więc neutralny do
  • Odpowiedz
@Kapue ok czyli zielono/niebieski do izolacji i zostaw na kiedyś, szary do N, I teraz możesz zrobić tak:
- kupić nowy włącznik i użyć tylko jednej fazy
- zostawić stary włącznik i podłączyć czarny i brązowy do zacisku L. Wtedy każdy z przycisków będzie załączać światło.
  • Odpowiedz
@Kapue: Wbrew pozorom nie byl to zbedny komentarz a troska o Twoje zdrowie i zycie. Zabierasz sie za cos o co pytasz na forum, a co wiaze sie z realnym ryzykiem. Wolalem zeby nic Ci sie nie stalo.
  • Odpowiedz