Wpis z mikrobloga

Cześć, jak to wygląda z zakupem komputera na firmę? Nie chce go wpisywać jakoś środek trwały żeby po latach go normalnie sprzedać jako osoba prywatna. Rozumie że nie może wartość zestawu przekroczyć 10k netto.
Planuję zrobić tak że kupić cały zestaw (bez karty graficznej) na firmę wyjdzie tam jakieś 7k, grafikę chcę kupić osobno ale jako osoba prywatna. I tutaj pytanie jeśli kupię tak grafikę i włożę do kompa to ona nie wlicza się wtedy do wartości początkowej zestawu? Bo cały komp wyniesie mnie jakieś 15k, i chcę po prostu część kompa kupić jakoś osoba prywatna żeby nie przekroczyć limitu 10k netto i nie wprowadzać tego jako środek trwały.

#jdg #dzialalnoscgospodarcza #programista15k #komputery
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sasko: tego nikt nie skontroluje. Jak kupisz graty do kompa w odstępie 2-3 miesięcy, spokojnie możesz wszystko wziąć na fakturę. Jak masz jakiś inny komp, możesz powiedzieć, żę część gratów jest do niego. Oni tego nie kontrolują i się na tym nie znają.
  • Odpowiedz
Nie chce go wpisywać jakoś środek trwały żeby po latach go normalnie sprzedać jako osoba prywatna.

@Sasko: a co ma piernik do wiatraka? ŚT możesz wycofać z ewidencji na cele prywatne.

nie może wartość zestawu przekroczyć 10k
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l dla jasności jestem na ryczałcie więc tylko VAT odliczam

tak, jak wycofam co to wtedy z vatem który odliczyłem jak będę chciał sprzedać np na olx później kompa

Co do rozbijania faktur, doskonale wiem że mogę na parę faktur brać i to w różnych miesiącach ale np wezmę polowe podzespołów teraz i resztę miesiąc pozniej to sumarycznie moge i tak ten limit przekroczyć, na wielu stronach było tak opisane że
  • Odpowiedz
coś się zmieniło przez ostatnie lata? Ja brałem na firmę wszystko jak leci i jak ją zamknąłem rok temu to wszystko przecież mi zostało

@PraiseTheSun: a skontrolował Ci urząd działalność przy okazji zamknięcia? nie. No to nie wiesz co zrobiłeś źle.

Jak komp będzie zamortyzowany, to chyba nic (ale ja się nie
  • Odpowiedz
ale przecież możesz sobie np. rozbić na dwie faktury - np. komputer i kartę graficzną i nawet w różnych miesiącach jakby co.

@majk3l: No i jak rozbijesz na dwie faktury to i tak powstanie środek trwały o wysokości ponad 10 tys. :) Gdyby to było takie proste to każdy by rozbijał zakup lokalu czy samochodu na 100 faktur na każdą część inna faktura.

Tak, wiem że nikt ze skarbówki specjalnie
  • Odpowiedz
  • 0
@4mja dlatego wlasnie pytam czy jak kupię część podzespołów jako osoba prywatna czy to nie wliczy się do wartości środka trwałego, chce po prostu przy zakupie prywatnym zjechać do granic limitu
  • Odpowiedz
@Sasko: Jeśli zakup karty nie będzie na firmę i nie będziesz go wrzucał w koszty ani odliczał VAT, to nie widzę powodu żeby się wliczał w kwotę 10 tys.
  • Odpowiedz
No i jak rozbijesz na dwie faktury to i tak powstanie środek trwały o wysokości ponad 10 tys. :)

@4mja: zakładając, że tej karty używasz w stacjonarce, a nie np. jako dGPU z laptopem, którego op też na pewno ma i używa.

A żeby to stwierdzić, mimo że karta to już biegły byłby potrzebny, zabezpiecznie dowodów itp.

Zresztą zwykle zanim sam komputer się zamortyzuje to i tak klienci wymieniają w
  • Odpowiedz