Aktywne Wpisy

gonzo91 +74
#gielda
OKI oficjalnie ograniczone do GPW. Szykuje się gigapompa.
OKI oficjalnie ograniczone do GPW. Szykuje się gigapompa.
źródło: temp_file5637701514831927187
Pobierz
Piotrek7231 +117
#mecz
źródło: temp_file1450869082415563511
Pobierz

Planuję zrobić tak że kupić cały zestaw (bez karty graficznej) na firmę wyjdzie tam jakieś 7k, grafikę chcę kupić osobno ale jako osoba prywatna. I tutaj pytanie jeśli kupię tak grafikę i włożę do kompa to ona nie wlicza się wtedy do wartości początkowej zestawu? Bo cały komp wyniesie mnie jakieś 15k, i chcę po prostu część kompa kupić jakoś osoba prywatna żeby nie przekroczyć limitu 10k netto i nie wprowadzać tego jako środek trwały.
#jdg #dzialalnoscgospodarcza #programista15k #komputery
@Sasko: a co ma piernik do wiatraka? ŚT możesz wycofać z ewidencji na cele prywatne.
tak, jak wycofam co to wtedy z vatem który odliczyłem jak będę chciał sprzedać np na olx później kompa
Co do rozbijania faktur, doskonale wiem że mogę na parę faktur brać i to w różnych miesiącach ale np wezmę polowe podzespołów teraz i resztę miesiąc pozniej to sumarycznie moge i tak ten limit przekroczyć, na wielu stronach było tak opisane że
@Sasko: Jak komp będzie zamortyzowany, to chyba nic (ale ja się nie znam).
@PraiseTheSun: a skontrolował Ci urząd działalność przy okazji zamknięcia? nie. No to nie wiesz co zrobiłeś źle.
@majk3l: No i jak rozbijesz na dwie faktury to i tak powstanie środek trwały o wysokości ponad 10 tys. :) Gdyby to było takie proste to każdy by rozbijał zakup lokalu czy samochodu na 100 faktur na każdą część inna faktura.
Tak, wiem że nikt ze skarbówki specjalnie
@4mja: zakładając, że tej karty używasz w stacjonarce, a nie np. jako dGPU z laptopem, którego op też na pewno ma i używa.
A żeby to stwierdzić, mimo że karta to już biegły byłby potrzebny, zabezpiecznie dowodów itp.
Zresztą zwykle zanim sam komputer się zamortyzuje to i tak klienci wymieniają w
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00271
Cxy ktos z was wie czy jesli kupie komouter stacjonarny z monitorem na firme szwagra, to czy moze to byc jakis potencjalny problem, bo w teorii jak stacjonarny to chyba powinien stac w firmie?
Czy bezpieczniej jest kupować laptopa?