Wpis z mikrobloga

Odebrałam dzisiaj w Empiku Rok 1984. Orwella czytałam tylko Folwark zwierzęcy. Jakoś odkładałam przeczytanie tej książki w czasie. Bez większej przyczyny. Mniej więcej wiedziałam, o czym jest książka oraz że można zaliczyć ją do grona wartościowych i pouczających książek. Trochę zgłupiałam jak Julka stojąca za mną w kolejce przy kasie skomentowała mój wybór - beznadziejna książka o gadających telewizorach xDD jestem na 70 stronie i mogę stwierdzić, że te młode pokolenie nie wyginie przez zmiany klimatycze tylko przez bezmyślność i brak zdolności wyciągania wniosków #literatura #ksiazki #przemyslenia
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@JoeGlodomor no właśnie było xD nie dyskutuję zazwyczaj z obcymi ludźmi, więc grzecznie zapłaciłam, uśmiechnęłam się do skonsternowanego sprzedawcy i nawet się nie odwróciłam to tej laseczki xD
  • Odpowiedz
przeczytaj lepiej nowy wspanialy świat. Znacznie bardziej realny w odniesieniu do tego co się dzieje.

@kraven2024: Obie warto przeczytać, bo obie prezentują realistyczny obraz antyutopii - w Roku 1984 jest to antyutopia zbudowana na dyktaturze, terrorze i inwigilacji, w Nowym wspaniałym świecie - na niepohamowanym konsumpcjonizmie i ogłupieniu, gdzie ludzie dobrowolnie wyzbywają się wolności. W moim odczuciu zarówno pierwszą jak i drugą wizję można bez problemu nałożyć na współczesny świat
  • Odpowiedz
te młode pokolenie nie wyginie przez zmiany klimatycze tylko przez bezmyślność i brak zdolności wyciągania wniosków

@Zaczytanaa: Ach ta dzisiejsza młodzież. Za naszych czasów nie do pomyślenia. (σ ͜ʖσ)

Na całe szczęście Ty radzisz sobie świetnie z wyciąganiem wniosków na temat całego pokolenia na podstawie jednostkowego przypadku. Nie ma to tamto. Mógłbym na tej podstawie spróbować
  • Odpowiedz
Na całe szczęście Ty radzisz sobie świetnie z wyciąganiem wniosków na temat całego pokolenia na podstawie jednostkowego przypadku.

@ZygmnuntIgthorn: Nie należy tego rozciągać na wszystkich, ale tendencja taka jest. Mózgi b----------e 500-1000 rolek dziennie i brak jakiejkolwiek intelektualnej rozrywki robią swoje.
  • Odpowiedz
@Zaczytanaa dzięki tej książce podniesiesz swój status na wykopie, wiedząc, że żyjemy w 1984 jeszcze musisz obejrzeć " idiokrację" @Zaczytanaa

Trochę zgłupiałam jak Julka stojąca za mną w kolejce przy kasie skomentowała mój wybór - beznadziejna książka o gadających telewizorach xDD jestem na 70 stronie i mogę stwierdzić, że te młode pokolenie nie wyginie przez zmiany klimatycze tylko przez bezmyślność i brak zdolności wyciągania wniosków #literatura #ksiazki
  • Odpowiedz
@HrabiaTruposz

W moim odczuciu zarówno pierwszą jak i drugą wizję można bez problemu nałożyć na współczesny świat - po prostu dotyczą one różnych jego części; wizja Orwella jest bliska temu co widzimy na Wschodzie, w Rosji i w Chinach, natomiast wizja Huxleya to bardziej szeroko pojęty Zachód.

To już od kilkudziesięciu lat funkcjonuje, zachód upadł dawno bo żydzi zniechęcili młodych do chrześcijańskich wartości.
  • Odpowiedz