Wpis z mikrobloga

Zrobiłem głęboki reaserch, jak wygląda koszt przetrzymywania auta na parkingu policyjnym. Niestety ale ciężko jest określić jednoznaczną kwotę, gdyż różni się ona w zależności od regionu polski, danej gminy i samego parkingu policyjnego.

Stawki za odholowanie i przechowywanie pojazdu na parkingu policyjnym są ustalane przez radę powiatu.

Zgodnie z art. 130a ust. 6 Prawa o ruchu drogowym, rada powiatu co roku, w drodze uchwały, ustala wysokość opłat za usunięcie pojazdu z drogi oraz za jego przechowywanie na obszarze danego powiat.

Znalazłem informacje, że stawka za 1 dobę w 2024 roku na parkingu policyjnym dla pojazdu z DMC do 3,5 tony, waha się w granicy 60-90 zł.

W omawianej sprawie zostało zabezpieczone w sumie 51 pojazdów. Wiadomo, że cześć z nich należała do MGP, zarówno jeżeli chodzi o auta prywatne, jak i te na loterie. Podobnie zresztą jest w przypadku aut Lasłuppa, Grażynki oraz tych należących do se7en. No i należy pamiętać, że pewnie wśród tych aut, były takie co należały również do organizatora loterii, który jak wiadomo od ponad 3 miesięcy przebywa na przymusowych wakacjach. Cóż, widocznie tylko Budda zajadał się makowcem i nie każdemu on smakuje.

Z uwagi na powyższe, ciężko jednoznacznie oszacować liczbę aut, która defacto należała do ekipy Buddy, ale postanowiłem uwzględnić całość w obliczeniach.

Do zatrzymania doszło 16 października 2024, a do dnia wczorajszego minęło 106 dni. Przyjmując uśrednią stawkę za dobę 75 zł, oraz liczbę wszystkich 51 aut, to łączny ich koszt zabezpieczenia na parkingu policyjnym przez prokuraturę wyniósł +/- 401 625 zł.

W związku z powyższym jak można zauważyć, to całkowity koszt przechowywania zabezpieczonego mienia jest bardzo wysoki, pomimo iż stawka dobowa wynosi tylko 75 zł.

Do chwili wydania i uprawomocnienia się wyroku, ten koszt jest opłacany z budżetu państwa, czyli pokrótce, to my wszyscy zrzuciliśmy się na parking dla tych aut w tym okresie.

Dlatego mając powyższe na uwadze, nie dziwi już tak decyzja prokuratora dotycząca wydania/zwrotu niektórych aut, aby nie generować zbędnych kosztów w trakcie tego procesu. Budda i Grażynka wyszli z aresztu za poręczeniem majątkowym, które opiewa na łączna kwotę 3 mln zł, nie zostali oni oczyszczeni z zarzutów jak niektórzy myślą.

Należy mieć również na uwadze, że pomimo iż auta zostały formalnie zwrócone do prawowitych właścicieli czy też ich użytkowników, to nadal może na nich ciążyć zabezpieczenie prokuratorskie, tak więc nie jest możliwa sprzedaż tych aut, czy choćby wywóz ich poza granicę kraju. To coś na wzór poręczenia majątkowego, gdzie masz ograniczone prawo do wolności, jednak nie musisz już przebywać w areszcie.

A jak już wiadomo, większość tych aut nie należała bezpośrednio do Buddy czy Grażynki, a do osób trzecich i innych podmiotów. Stąd taka, a nie inna decyzja prokuratora. Szukając na ten temat informacji w sieci zauważyłem, że jest to powszechnie stosowana praktyka wśród prokuratorów w niektórych przypadkach. Nie zapominajmy, że zostało zabezpieczone również 77 mln zł na kontach bankowych, liczne posiadłości i sprawa nie jest zakończona.

Trzeba otwarcie przyznać, że Budda potrafi budować odpowiednią narrację i zakłamywać rzeczywistość, przez co jego fani z IQ rozmiaru swojego buta łykają wszystko jak pelikany i są pewni, że ich bożek został już uniewinniony (nota bene, najpierw musi dojść do prawomocnego skazania, aby można było mówić o uniewinieniu).

I po raz kolejny wychodzi na światło dzienne, że Budda jedyne co oficjalnie posiada, to klapki z Lidla. Pytanie tylko, czy jest to celowe zagranie aby unikać konsekwencji swoich czynów, czy raczej nie jest tym, za kogo się podaje.

A patrząc, że nawet leasing na używane BMW X3 dla swojego kamerzysty był na jeden z podmiotów należących Jose, to konkluzja nasuwa się sama ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Byku, nie ma to tamto.

Budda dalej ma dalej postawione mocne zarzuty prokuratorskie, owszem w świetle prawa jest dalej niewinny, jednak w kontekście całej sprawy, nie ma to najmniejszego znaczenia.

#budda #buddatv #youtube
lechiffre_777 - Zrobiłem głęboki reaserch, jak wygląda koszt przetrzymywania auta na ...

źródło: 1000100087

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lechiffre_777: z tego co pamiętam to Bujda w którymś wywiadzie opowiadał że już za nastolatka udawał kogoś kim nie jest żeby się przypodobać innym. Być może tak mu zostało do dzisiaj. Jedno trzeba mu przyznać że ma dar do nawijania makaronu na uszy. Nie każdy tak potrafi. Te mniej kumate jednostki których jest zdecydowana większość nabiera się na jego farmazony. W nie długim czasie zbudował sobie sektę wyznawców którzy poszliby
  • Odpowiedz
@lechiffre_777: Dokładnie tak jak piszesz. Jeżeli zabezpieczone pieniądze i mienie przekraczają wartość zarzutów to ruchomości nie zajmują. W innym przypadku pojazdy mogą być zajęte, ale oddane właścicielom pod tak zwany dozór. Jest wiele orzeczeń w podobnych sprawach i nawet dłużnikom oddawali pojazdy do licytacji kiedy przechowywanie ich w nieodpowiednich warunkach narażałoby je na znaczną utratę wartości. Czyli nadal były zajęte, ale objęte zakazem zbywania.

Jeżeli sprawa będzie trwała 3 lata,
  • Odpowiedz
@lapuszkadopuszki: otóż to, a z uwagi na wartość tych pojazdów, to bardziej im się opłacało oddać/wydać te pojazdy, niż narażać się na ich uszkodzenie. Zabezpieczenie dalej może być ale w papierach i nic z tymi pojazdami nie mogą zrobić.

Podobnie jak w przypadku długów, gdzie komornik może zająć Twój samochód. I mimo, iż fizycznie Ci go nie zabierze, bo np skrzętnie go ukryłeś, tak w papierach ma odpowiedni wpis i
  • Odpowiedz
@uubus: Chyba nie rozumiesz, że on wyszedł jedynie za poręczeniem majątkowym z aresztu, bo poszedł na współpracę z organami ścigania. Więc albo będzie odpowiadał z wolnej stopy i skończy jak pozostali vatowcy z 10 lat więzienia. Albo wie, że dostanie nadzwyczajne złagodzenie kary i do więzienia już nie wróci. Pozostali dalej przebywają w areszcie.

Poza tym, nie jestem "wykopkiem" i dużo więcej wiem o sprawie niż ci się wydaje.
  • Odpowiedz
@lapuszkadopuszki: każdy mówi to samo, dużo wiem dużo wiem xD śmieszni jesteście. 98% wykopu szczekało że wyjdzie za 25 lat albo za 20 co najmniej. Teraz jak wyszedł to zmiana narracji i dopasowanie do obecnej sytuacji
  • Odpowiedz
@uubus: przepraszam bardzo, budyń został oczyszczony z zarzutów? A może zapadł już wyrok i został uniewinniony, bo może przespałem i nie jestem w temacie.

Na tą chwilę wyszedł z Grażynka za poręczeniem 3 mln. Niewinni nie płacą takich poręczeń.

Co do tego ile spędzi za kratami, każdy brał pod uwagę zarzuty jakie na nim ciążyły oraz wyrok jaki mu za to grozi w oparciu o obowiązujące
  • Odpowiedz