Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad Internetem z tv. Pomiędzy playem a netią. Cenowo podobnie, ale play wygrywa ofertą telewizji nowej generacji gdzie mogę sobie dobrać kanały jakie chcę a akurat kilka sportowych mnie interesuje z canal plus a netia ma sam eleven.

W zasadzie wziąłbym play, ale jest kilka małych ale.

- Sporo opinii o tym, że upc po przejęciu przez play działa słabo

- Lubię pograć w gry online na pc i planuję zakup konsoli ps5 i tam też grać. Podobno play ma jakieś ograniczenia na adresach i lipny router PLAY BOX NET, który nie ma bridge oraz przy graniu na konsoli pojawia się problem podwójnego NAT? Ja planuję ps5 a częściej czytałem o tym problemie na xbox, ale zakładam, że na obu konsolach może być podobnie.

Jest ktoś w stanie potwierdzić jak wygląda granie online z Internetem play i czy wyżej wymienione problemy są prawdziwe?

#internet #ps5 #siecikomputerowe #konsole #play #netia #gry #playstation
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wojciet: Rozwiniesz? xD O ile jeśli chodzi ten pierwszy podpunkt, że nagle jakość usług strasznie osłabła patrzyłem z przymrużeniem oka o tyle ten drugi jest dla mnie dosyć istotny i jeśli uniemożliwiłoby/ograniczyło możliwość gry online zwłaszcza na konsoli to bardzo słabo.
  • Odpowiedz
@messindowski: Bo nie rozumiesz co to znaczy a duzo operatorow ma podwojny nat w tym wiekszosc komorek jak nie wszystkie. Bardziej istotna jest ogolna jakos polaczenia o czym ci nie powiemy (mozesz poszukac jakis opini w internecie ale najlepiej jakbys znalazl sasiada ktory ma usluge od upc). Jesli chcesz zasymulowac podwojny nat to sciagnij wszystkie aktualizacje zeby nie marnowac pakietu i sprobuj pograc, korzystac z konsoli na hotspocie telefonu lub
  • Odpowiedz
  • 0
@wojciet: Na logikę to nie. Zgadzam się, że żaden duży poważny operator raczej by sobie na takie coś nie pozwolił, ale mimo wszystko jak się naczyta takich "głupot" to pojawiają się wątpliwości.

Dlatego wolałem zapytać i liczyłem, że może ktoś kto ma Internet od play wypowie się jak to u niego wygląda i mnie uspokoi. xD
  • Odpowiedz
@wojciet: To nie jest "pozowolilibyście" tylko fakt jest taki, że ani Netia ani Play nie daje Ci po pierwsze publicznego adresu i daje Ci jedynie IPv6 i to też nie wszędzie i nie na każdym routerze jaki dostarczy. Poza tym prędkości oferowane w przekazie marketingowym - to jest "tylko nazwa usługi". Więc wspieranie takich patologii przez kupowanie od nich usług to jest po prostu robienie samemu sobie krzywdy.
  • Odpowiedz
@wojciet: O czym ty bredzisz? Jakies podstawowe? To gry internetowe sa niczym gmail, youtube, onet, wp? Czy ty masz jakiekolwiek pojecie jak gry dzialaj oraz sieci komputerowe? Czy tylko moze podniecasz sie, ze masz niski ping, nie wiedzac co to oznacza? Gracze to jeden z najwiekszych wrzodow dostawcow, czepiajacy sie o p------y czy mityczne opoznienia a ty sie zachowujesz jakby operatorzy mieli bezposrednie polaczenie z kazdym serwerem gier, jakbys chociaz
  • Odpowiedz
  • 0
@TSoprano: Rzuciło mi się to wcześniej w oczy. Nie napawa optymizmem ten temat. Trochę się wierzyć nie chce, że taki duży dostawca ma takie problemy. Wiadomo, że w różnych miejscach może działać to różnie.

@krzywy_kanister Ja może jakichś ekstremalnych wymagań nie ma mam, ale chcę żeby działało sprawnie. Fakt na serwery gier nie mamy wpływu, ale jeśli już u dostawcy coś kuleje to się finalnie robi jeszcze gorzej.
  • Odpowiedz
jawia się problem

@messindowski: u mnie był wybór pomiędzy netią, a playem. Nie żałuję, że wybrałem netię. Zobacz czy nie możesz wziąć np t-mobile jeszcze ;) na tych samych łączach na których leci play obecnie również usługi t-mobile powinny być dostępne.

Ja na netię nie narzekam ( ͡° ͜ʖ ͡°) 1000/300 śmiga zajebiście
  • Odpowiedz
@wojciet: teoretycznie nie, praktycznie tak. Posiadałem usługi UPC i wszystko było ok, a po przejęciu playa nie da sie grać. Znajomy który mieszka 20minut ode mnie również ten sam problem. Nagrałem im jak wygląda moja gra i wysłałem to. Niby pracują nad rozwiązaniem problemu..
  • Odpowiedz
@gr33: robilem w branży ISP całe lata i czasem trudno jest trafić na kogoś kompetętnego po stronie dostawcy co od razu rozwiąże problem. niestety głównym celem tych firm to sprzedaż usług a ich utrzymanie i dbalość o klienta idzie na dlaszy plan.
  • Odpowiedz