Aktywne Wpisy

zackson +172
czy ja jestem boomerem aka "kurła kiedyś to było" czy nowa deska Superba to jakaś porażka?
#skoda #motoryzacja
#skoda #motoryzacja

źródło: Untitled
Pobierz
czlowiekbutelka +10
Można wystawić dom w normalnej cenie? 100 metrów w Skawinie, dwuletni wykończony budynek. Rezerwacja w kilka godzin. Porównywalne domy na większych zadupiach cenią 1.6 a stare kloce z potencjałem 1.2
#nieruchomosci
#nieruchomosci

źródło: temp_file3290368640162691145
Pobierz
Proboszcz złożył pisemną rezygnację na ręce biskupa, ta została przyjęta. Oddał się wtedy też do dyspozycji biskupa, zadeklarował, że poniesie wszelkie konsekwencje. Biskup zawiesił go w posłudze.Kapłan obecnie mieszka w jednym z domów diecezjalnych. Wyraził skruchę i chęć odpokutowania swego czynu. Nie wyjaśnił, czym kierował się, zakładając konto
https://wydarzenia.interia.pl/opolskie/news-proboszcz-przylapany-na-aplikacji-randkowej-afere-wykryli-pa,nId,7901809
#kosciol #katolicyzm #religia #ankieta #sondaz #tinder #badoo #randki
źródło: temp_file1376309899723505627
PobierzCzy celibat powinien zostać zniesiony?
Dokładnie, a jedynym w zasadzie powodem dlaczego celibat i zakaz małżeństw zostały wprowadzone był nepotyzm.
@NieDlaWykopka: Jak to nie ma? Katolicyzm to najpotężniejszy odłam chrześcijaństwa na świecie i akurat tak się składa, że zakazują swoim księżom małżeństw. Wygląda jakby wiedzieli co robią.
@Vikopek_1984: Co nieprawda? Prawda. Kościół katolicki zabrania swoim księżom małżeństw. Nie wszystkim, ale nigdzie nie pisałem że wszystkim, bo jest np. egzotyczny wyjątek kościołów greckokatolickich, ale wszystkich katolików jest ponad miliard, a wyznawców najliczniejszego greckokatolickiego Kościoła katolickiego obrządku bizantyjsko-ukraińskiego jest raptem parę milionów.
@Pralko-suszarka: dzięki Bogu, nie robię tego i nie muszę.
Ale do którego, bo bogów jest 5000, chyba że masz na myśli tego fałszywego biblijnego, co sobie flawiusz go wymyślił.
@NieDlaWykopka: Uważam dokładnie odwrotnie. Musząc się liczyć ze zdaniem kobiet, przeżywając trud codziennego życia, ksiądz taki stale byłby wystawiony na kwestionowanie kościelnej nauki. Ale chyba ważniejsze, jak trzeba kontrolować swojego funkcjonariusza - mężczyznę, kawalera, to można go przenieść do innego miejsca, wysłać na studia do Rzymu, nakazać pobyt w
@NieDlaWykopka: Coś czytałem, że na przykład w Polsce ma to sens, bo dzieci proboszcza, mogłby odziedziczyć plebanię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I mimo, że zarówno stary testament jak i nowy nie ma nic przeciwko posiadania żony i dzieci
Co to za bzdury xd
Może była w zakonie, który przyjmuje wdowy z dziećmi albo w świeckim zakonie. Przecież to co napisałeś brzmi absurdalnie, nie ma zakonnic, które by miały dzieci z uwagi na złamanie ślubów zakonnych, a jeżeli tak, to są to jakieś wyjątkowe przypadki, a nie większość.
No i jak sobie poczytasz po wpisaniu tej frazy, to normalnie można zostać zakonnicą, nie tylko w świeckim zakonie.
Tak jak ty wspomniałeś - wdowy mogą zostać zakonnicami, oraz kobiety, które nie mają do utrzymania dzieci.
Mnie akurat uczyła taka, co już siwe włosy zaczynała mieć, a