Tak, 62.01.Z- Działalność związana z oprogramowaniem
To na podstawie tego pkd przyznawane były ryczałty 12 i 8,5% (głównie te drugie)
oczywiście jak ktoś ma stary pkd to nie musi go zmieniać, ma na to 2 lata ale jak chcecie cokolwiek zmienić w CEIDG (zawiesić działalność czy zmienić adres jej wykonywania dajmy na to) teraz to nie puści was dalej bez zmiany kodów pkd. Na wszystkie inne jakie miałem w swojej działalności są nowe sugerowane odpowiedniki (z reguły te same) ale na ten jeden nie ma żadnego odpowiednika.
Co za przypadek ( ͡°͜ʖ͡°) jak myślicie po co to robią? bo ja się nie wiem choć się domyślam
To na podstawie tego pkd przyznawane były ryczałty 12 i 8,5% (głównie te drugie)
@MrBudget: Stawka ryczałtu zależała i zależy od tego, co na co wystawiasz faktury, czyli PKWiU, a nie od PKD. "Kody PKD wskazują na to, jakiego rodzaju działalność prowadzi dana firma. Podaje się je zarówno w rejestrach CEIDG, jak i KRS na etapie zakładania działalności gospodarczej lub też w trakcie – ramach zmiany lub uzupełnienia profilu biznesu.
@buntowniczaczupakabra: ale pkwiu przyznawali ci lustrując opis twojej czynności we wniosku o przyznanie tegoż i brali też pod uwagę pkd (bo we wniosku opisujesz stan faktyczny podpierając się pkd który sobie nadałeś). mając przyznany pkwiu mogłeś pisać wniosek o interpretację. Więc mają interpretację na pkwiu które nagle nie ma umocowania w pkd uważam że daje to pole skarbówce do nieprzyznawania korzystnych interpretacji w przyszłości.
@JestemKrzysio: no i widzisz inne pkd mają przełożenie 1:1 na nowe (przynajmniej te związane z moją działalnością) a ten jeden nie, co za przypadek :) bez powodu tego nie robią jestem pewien inaczej by zostawili
@slgdfhsdhjfbs: tak tak każdą podejrzliwość wobec urzędników sprowadźmy do teorii spiskowej najlepiej z góry uznajmy że chcą naszego dobra i zamknijmy temat
@JestemKrzysio: Czyli ta zmiana jest po to żeby robienie gier wyrzucic w osobną kategorię? Czyli teraz bez 62.10.A nie będzie można sobie kupowac konsol do gier na firmę? ( ͡°͜ʖ͡°)
@MrBudget - przecież nie tylko ten kod PKD nie ma bezpośredniego odpowiednika, podobnie jest np. z 62.02.Z (doradztwo), czy 63.12.Z (działalność portali), czy 47.41.Z (sprzedaż detaliczna komputerów, urządzeń, ...). Najmocniej dostał 63.11.Z (przetwarzanie danych, hosting) - rozdzielenie na 6 kodów ;)
@JestemKrzysio: no to jeszcze bardziej świadczy o tym że nie robią tego tylko dla celów porządkowych ale - jak sądzę - żeby zmienić podejście do korzystnych podatkowo interpretacji. To oczywiście moja opinia a czas pokaże ale jak władze chce naszego dobra to lepiej te dobra schować :)
@buntowniczaczupakabra: To był komentarz dla humoru. Mam dużo PKD. Zakupy na firme musza miec zwiazek z planowanym. obecnym przychodem a nie PKD. A przychody mają pasowac do kodów PKD więc to taka pośrednia zależność
@talmudyczny_triumfalizm: jełop to ty może masz na drugie wykopku, ja się sądziłem ze skarbówką o podatek więc wiem na czym bazują w praktyce w trakcie rozprawy przed WSA i NSA
Tak, 62.01.Z- Działalność związana z oprogramowaniem
oczywiście jak ktoś ma stary pkd to nie musi go zmieniać, ma na to 2 lata ale jak chcecie cokolwiek zmienić w CEIDG (zawiesić działalność czy zmienić adres jej wykonywania dajmy na to) teraz to nie puści was dalej bez zmiany kodów pkd. Na wszystkie inne jakie miałem w swojej działalności są nowe sugerowane odpowiedniki (z reguły te same) ale na ten jeden nie ma żadnego odpowiednika.
Co za przypadek ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak myślicie po co to robią? bo ja się nie wiem choć się domyślam
#jdg #podatki #programista15k #programista25k #ksiegowosc #ryczalt
Tylko w tym bantustanie z dnia na dzień musisz się orientować jak te ku&wy chcą Cie wydymac.
@MrBudget: Stawka ryczałtu zależała i zależy od tego, co na co wystawiasz faktury, czyli PKWiU, a nie od PKD. "Kody PKD wskazują na to, jakiego rodzaju działalność prowadzi dana firma. Podaje się je zarówno w rejestrach CEIDG, jak i KRS na etapie zakładania działalności gospodarczej lub też w trakcie – ramach zmiany lub uzupełnienia profilu biznesu.
źródło: OEFOVtU
Pobierz@MrBudget: Idź szukać teorii spiskowych w każdej z nowych uchwalonych ustaw xd
@MrBudget - przecież nie tylko ten kod PKD nie ma bezpośredniego odpowiednika, podobnie jest np. z 62.02.Z (doradztwo), czy 63.12.Z (działalność portali), czy 47.41.Z (sprzedaż detaliczna komputerów, urządzeń, ...).
Najmocniej dostał 63.11.Z (przetwarzanie danych, hosting) - rozdzielenie na 6 kodów ;)