Wpis z mikrobloga

Zrobiłem sobie cytrynian sodu w słoiczku (soda, kwas cytrynowy, woda). Dokładnie to 33% roztwór cytrynianu sodu w przegotowanej wodzie wodociągowej. W dodatku gotowałem to przez godzinę w kąpieli wodnej i urosły mi tam jakieś kolonie (nie wiem czego), to jest ciemno-szare - takie jakby kuleczki otoczone białawymi półprzezroczystymi "fusami". Myślałem, że przy takim stężeniu nic mi tam nie "wykiełkuje". Roztwór wygląda na zanieczyszczony mikrobiologicznie. Jakie stężenie nie będzie mi się psuło?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Cytrynian_sodu

#biologi #biochemia #chemia #pytaniedoeksperta #bylosobiezycie #medycyna #weterynaria #gruparatowaniapoziomu
tojestmultikonto - Zrobiłem sobie cytrynian sodu w słoiczku (soda, kwas cytrynowy, wo...

źródło: 1024px-Natriumcitrat_Kristalle

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Najpierw myślałem, że coś mi wpadło do środka, a teraz widzę jedną kuleczkę ciemną, i dwie kuleczki ciemne sklejone, obrośnięte tym jaśniejszym i taką kuleczkę z tego jaśniejszego. To są takie jakby włókienka, wygląda jak jakiś glut, galaretka albo coś takiego. Kuleczki mają przekrój około 1 mm. Z początku myślałem, że wpadł mi jakiś paproszek, ale teraz to już wygląda na namnażające się mikroorganizmy.
tojestmultikonto - Najpierw myślałem, że coś mi wpadło do środka, a teraz widzę jedną...

źródło: glut

Pobierz
  • Odpowiedz
zrob cos pozytecznego i stworz m------n

@Nieuchwytny_Uchwyt: Nie potrzebuję tej substancji, myślę, że ona też by mi nie pomogła. Cytrynian sodu miał być mi. do konserwowania mydła oraz jako bufor, ale słaby z niego konserwant, więc będę musiał rozpuszczać w wodzie gotową sól po krystalizacji. Słoiczek się zawekował, ale trochę już z niego wybrałem strzykawką i tak stoi ze 2 tygodnie.

33% to dość duże stężenie, chodziło mi o to
  • Odpowiedz