Wpis z mikrobloga

@zmarnowany_czas: Dlatego mi kompletnie nie żal grubasów amerykańskich i mimo, że jestem bardzo sceptycznie nastawiony do Chin to cieszę się, że wrzucili coś co jest mocną konkurencją dla chatagpt i innych PŁATNYCH modeli amerykańskich
  • Odpowiedz
@Fredi_Kamionka_Gmina_Burzenin: z tego co pamiętam (nie chce mi się teraz sprawdzać), to tak, mają coś takiego w regulaminie, że nie można używać generowanych treści do trenowania innych modeli.
Tylko nawet jeśli, to złamanie regulaminu, a nie prawa.

Tylko samo OpenAI przyznało, że jeśli UE wymusi na firmach AI działających w Unii, aby podały zbiory danych, na których trenowały modele, to może to powodować, że będą pozwani przez innych. Bo sami
  • Odpowiedz
@erixon: a mi żal, cała topka inżynierów siedzi w USA, tam na badania idą największe pieniądze i nagle mamy moment drugiego Isaaca Newtona gdzieś w Chinach. Kraju znanego ze swojego piractwa i kradzieży intelektualnej. Będzie tak jak z resztą produktów, najpierw zaleją rynek produktami o połowicznej cenie, zniszczą rynek i powrót do starych cen. Zaś na zachodzie zero produkcji ani R&D.
  • Odpowiedz
@obserwator1112: Niby tak, dla zachodniego świata słabo jak w ogóle Chiny rosną. Jednak branża AI ogólnie (w dyskusji pomijane są inne gałęzie poza LLM co jest przykre) zmieniła się z ciągłego dynamicznego rozwoju, w bańkę wyciągającą pieniądze od inwestorów. Narracja, że modele muszą już tylko rosnąć, że po prostu trzeba zwiększyć liczbę klastrów obliczeniowych jest mało innowacyjna, jednowątkowa i szkodliwa dla środowiska (ogromne pobory energii) i przemysłu (niewielu może sobie
  • Odpowiedz