Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem #remont #ogrzewanie #gaz #viessmann
Miraski,
mam kocioł Viessmann Vitodens 100-W + zasobnik 120l, ale kompletnie się to nie sprawdza.
Przy przepływie około 10l/min starcza ciepłej wody na ~10 minut i piec nie jest w stanie dogrzać na bieżąco.
Czeka mnie wymiany. Jakiej wielkości macie zasobniki?
asi00tus - #budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem #remont #ogrzewanie #gaz #vie...

źródło: 2025-01-29 o 08.34.42

Pobierz

jaki zasobnik?

• 100-150l 37.8% (14)
  • 200l 13.5% (5)
  • 300l 29.7% (11)
  • większy 18.9% (7)

Oddanych głosów: 37

• 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja mam 45 L i spokojnie 2 osoby zdążą wziąć prysznic po sobie. I mam wrażenie że bardzo szybko dogrzewa jak zaczyna brakować.
  • Odpowiedz
@asi00tus: tutaj coś innego musi być problemem a nie pojemność zasobnika. Przecież ten kocioł ma w najmniejszej wersji 19kW, spokojnie powinien dawać radę w przepływie nagrzewać tę wodę. Coś musi być z wymiennikiem nie tak albo masz bardzo zimną wodę na wlocie i ogromne straty na przesyle.
  • Odpowiedz
@asi00tus: A nie masz przypadkiem mieszalnika (taki trójnik z pokrętłem do regulacji temperatury)? Lubią zajść kamieniem, podwiesić się i możesz mieć wrzątek przed, a za nim zimno...
  • Odpowiedz
  • 1
@asi00tus ja ostatnio zamontowałem sterownik zewnętrzny temperatury i typ co mi robił przegląd kazał ustawić obieg grzewczy na 37 bo powiedział że inaczej się nie kondensuje, tak czy inaczej temperaturą teraz steruje sterownik salusa i mam temp na dzień 22 i 21 na noc

A co temp wody powiedział żeby ustawić 40 i odkręcać tylko ciepła pod prysznicem ale moja narzekała że jej zimno i przestawiłem na 47
  • Odpowiedz
  • 1
@bb007: 37? jakie masz ogrzewanie, bo ja w całości podłogówkę i zadana 23 mi idealnie pasuje.

ja początkowo miałem 43, potem 45 i moja zaczęła narzekać, że nie jest w stanie umyć włosów z odżywką itp. albo po prostu postać dłużej pod prysznicem
Potem zacząłem mierzyć stoperem, wykresy z HA i jest jak jest.
Następnie instalator zaczął przerzucać winę na serwis, ci z kolei, że za niska temperatura nastawiona, gdzie
  • Odpowiedz
  • 0
@asi00tus nie rozumiesz, podłogowka jest sterowana sterownikiem zewnętrznym na poziomie 22 dzień i 21 w noc, 37 jest potrzebne żeby była kondensacja inaczej piec chodzi nieefektywnie
  • Odpowiedz
@asi00tus: sprawdz, czy masz dobrze czujnik wlozony do zasobnika, u mnie byl taki problem w tym samym kotle. Dodatkowo po czasie zasobnik moze kamieniem zachodzic i czujnik wolniej reaguje. Masz cyrkulacje? Ja sobie przed kapiela odpalam na 10 minut zeby przemieszalo wode (rury sie wygrzaly) i wody jest az nad to do jednej kapieli (mam ustawione 43 stopnie)
  • Odpowiedz
  • 0
@asi00tus Ogrzewanie podłogowe jest niskotemperaturowym systemem grzewczym. Najlepsza temperatura dla pieca kondensacyjnego, który je zasila, mieści się w zakresie od 30°C do 40°C. W zimne dni może być nieco wyższa, jednak nie powinna przekraczać 45 - 50°C.
Sprawność kotłów kondensacyjnych jest nawet o 15% wyższa od tradycyjnych pieców gazowych dzięki zjawisku kondensacji spalin, czyli zmianie ich stanu skupienia z gazowego na ciekły. Na czym to
  • Odpowiedz
wydaje mi się, że tak. Jakieś wskazówki?

@asi00tus: nie wiem dokladnie gdzie u Ciebie jest czujnik, bo masz nowszy model kotla oraz ja mam dedykowany zasobnik Vitocell. Sprawdz w instrukcji montazu/uzytkowania kotla oraz zasobnika. Mozliwe, ze masz zle zamontowany czujnik i po prostu kociol nie ma prawidlowych informacji o temperaturze w zasobniku.
  • Odpowiedz
Kospel SWK-120

@asi00tus: mam ten sam zasobnik u siebie + termet gold plus 24kw (tak samo nowy dom). Moja preferuje kąpieli, ja prysznice i często jednocześnie i to to jest używane i nie ma problemu. Robiłem też testy gdy przyjechała rodzina i 6 osób na 2 łazienki brało jednocześnie prysznice jedno po drugim i nie było przez chwile zimnej wody. Temperatura CWU u mnie to bodajże 44*C.
  • Odpowiedz