Aktywne Wpisy

brubel +52
Screen z grupy osiedla, na którym mieszkam. Uwielbiam ludzi przenoszących się na wieś lub na tereny wiejskie, które de facto są wsią, ale już w granicach administracyjnych miasta i narzekających na takie rzeczy. W sumie tyczy się to nie tylko p-------------a się do rolników, ale też budowania się obok lotnisk, strzelnic itp i narzekania na hałas. Ciekawe czemu działki były takie tanie i czemu wtedy to Ci bulwo nie przeszkadzało? Może jest

źródło: temp_file876015500650161673
Pobierz
SilesianPill +414
W komentarzach pod znaleziskami dotyczącymi wyludniania wsi zawsze jest sporo komentarzy typu: "bzdury, bo u mnie na wsi to się pełno domów buduje!".
Potem się okazuje, że ta wieś to tak naprawdę sypialnia dla dużego miasta 15 km dalej XD
#demografia #polska #nieruchomosci
Potem się okazuje, że ta wieś to tak naprawdę sypialnia dla dużego miasta 15 km dalej XD
#demografia #polska #nieruchomosci
Miraski,
mam kocioł Viessmann Vitodens 100-W + zasobnik 120l, ale kompletnie się to nie sprawdza.
Przy przepływie około 10l/min starcza ciepłej wody na ~10 minut i piec nie jest w stanie dogrzać na bieżąco.
Czeka mnie wymiany. Jakiej wielkości macie zasobniki?
źródło: 2025-01-29 o 08.34.42
Pobierzjaki zasobnik?
@Stulejman_Wspanialy: 55°C - wykres poniżej z API Viessmann'a + HomeAssistant
@saviola7: żałuję, że nie wziąłem najtańszego Aristona One albo Junkers - takie
źródło: Zrzut ekranu 2025-01-5 o 17.53.12
Pobierzźródło: temp_file5717864473675373412
Pobierzźródło: ecc216c2-73db-4579-ba5b-f09d3c3a20a1
PobierzA co temp wody powiedział żeby ustawić 40 i odkręcać tylko ciepła pod prysznicem ale moja narzekała że jej zimno i przestawiłem na 47
ja początkowo miałem 43, potem 45 i moja zaczęła narzekać, że nie jest w stanie umyć włosów z odżywką itp. albo po prostu postać dłużej pod prysznicem
Potem zacząłem mierzyć stoperem, wykresy z HA i jest jak jest.
Następnie instalator zaczął przerzucać winę na serwis, ci z kolei, że za niska temperatura nastawiona, gdzie
Sprawność kotłów kondensacyjnych jest nawet o 15% wyższa od tradycyjnych pieców gazowych dzięki zjawisku kondensacji spalin, czyli zmianie ich stanu skupienia z gazowego na ciekły. Na czym to
nie mam zewnętrznego sterownika (np. Salus) - ale mogę sobie to załatwić przez HomeAssistant.
ja mam cały czas 23°C na podłogówkę 24/7. Przez jakiś czas masz ustawione 37°C?
@Pwado:
źródło: 474758437_616194324695027_7309394559183273947_n
Pobierz@asi00tus: nie wiem dokladnie gdzie u Ciebie jest czujnik, bo masz nowszy model kotla oraz ja mam dedykowany zasobnik Vitocell. Sprawdz w instrukcji montazu/uzytkowania kotla oraz zasobnika. Mozliwe, ze masz zle zamontowany czujnik i po prostu kociol nie ma prawidlowych informacji o temperaturze w zasobniku.
@asi00tus: mam ten sam zasobnik u siebie + termet gold plus 24kw (tak samo nowy dom). Moja preferuje kąpieli, ja prysznice i często jednocześnie i to to jest używane i nie ma problemu. Robiłem też testy gdy przyjechała rodzina i 6 osób na 2 łazienki brało jednocześnie prysznice jedno po drugim i nie było przez chwile zimnej wody. Temperatura CWU u mnie to bodajże 44*C.