Wpis z mikrobloga

Miraski, laickie pytanie ale nie ogarniam.

Mam Bambulap P1S Combo z AMS.

Dotychczas drukowałem tylko na jednym filamencie, który jak widać poprawnie załadowałem i wszystko było git.
Dziś chciałem pierwszy raz podrukować coś w 2 kolorach, więc zacząłem kombinować. W menu drukarki niechcący wszedłem w AMS i zrobiłem "offline" czy "rozłącz" . Coś w ten deseń. W każdym razie jak wcześniej ten 1 filament miał diodę świecącą ciągłym białym światłem, tak teraz w 4 otworach mruga czerwona dioda. Filamenty 4 kolory się załadowały do AMSa, ale drukarka ich nie widzi. Próbowałem coś klikać ale nie idzie mi to.. Poradzicie coś? Będę wdzięczny za rady bo laik się zabrał za coś o czym nie ma pojęcia ;-/

#druk3d
marcel_pijak - Miraski, laickie pytanie ale nie ogarniam.

Mam Bambulap P1S  Combo z ...

źródło: 2025-01-29_00-04-02

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcel_pijak: nie widzę nigdzie nawet takiej opcji w slicerze by wyłączyć AMS, jest tylko opcja niekorzystania z AMS podczas druku.

Wyłączałeś drukarkę? Nie przepiąłeś przypadkiem kabla od AMS w złe gniazdo lub AMS się nie poluzował? Bo są dwa gniazda. Pokaż fotę tyłu drukarki.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: OK,

A tak z innej mańki zapytam: masz jakiś pomysł czemu tak mi unosi przy pierwszej warstwie? Tylko tu bliżej drzwi, bo z tyłu jest ok.
Docelowo to miało być serce które od dołu się rozszerza ku górze i potem zwęża - czyli takie zaoblone. Ale już na 1 warstwie widzę że będzie chu***a. Wczoraj jak drukowałem coś innego to miałem podobny przypadek, że też mi 1 warstwa się
marcel_pijak - @Kryspin013: OK, 

A tak z innej mańki zapytam: masz jakiś pomysł czem...

źródło: IMG20250129004049

Pobierz
  • Odpowiedz
@marcel_pijak: jeżeli ci się rozjechało samo z siebie to umyj mydłem i ciepłą wodą plate a potem przeczyść ipa i nie dotykaj.
I mnie jak te problemy występowały to testowałem zwiększanie temp i nozle i płyty + pomogło zdjęcie górnej szyby (a potem wydruk risera)

Jak drukujesz na zamiennikach to poszukaj na forach configi pod nie bo np taki colorfill to trzeba pod kolor dostosować
  • Odpowiedz
@rossecki: Ja osobiście do czyszczenia używam roztworu wody i płynu do naczyn w psikaczu mam i co jakiś czas przetrę tym blat. Do tego płyte texturowaną szoruje szczoteczką do zębów bo miałem wrażenie, ze przecieranie mogło zagłębień nie czyścic. Do tego mam jeszcze IPA do przecierania. Jeśli chodzi o trzymanie to gładka płyta PEI trzyma bardzo mocno.
  • Odpowiedz
  • 1
@Variv: Wyjaśniła się zagadka. W Bambulab miałem zmienioną płytę. Zamiast Textured PEI Plate (zgodnie z tym co jest), miałem klikniętą Bambu Cool Plate SuperTack. Po zmianie wszystko wróciło do normy.
  • Odpowiedz