Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad wyborem internetu stacjonarnego we #wroclaw do swojego mieszkania.

Dowiedziałem się, że niektórzy dostawcy, np Orange, doprowadzą światłowód zarówno do bloku jak i do mieszkania, ale ponoć są też tacy, co do bloku światło, ale do mieszkania już koncentryk.

Jak to rozpoznać? Czy jeżeli faktycznie zapytam o to dostawcy, to realnie mi odpowie na to pytanie, czy będą kręcić i próbować mnie zmylić?
A może to już przeszłość i teraz każdy dostawca prowadzi już światłowod do mieszkania?

Przy okazji, jak ktoś ma dostawcę godnego polecenia we Wrocku to chętnie poczytam, chociaż tutaj pewnie i tak zależy to głównie od lokalizacji, a nie dostawcy

#internet #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #moico #korbank #orange #netia

Zdjęcie dla uwagi.
innovi - Zastanawiam się nad wyborem internetu stacjonarnego we #wroclaw do swojego m...

źródło: temp_file7202959354300881858

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@innovi: we Wroclawiu światlo to juz kładli przed 2000 rokiem, wiec jakosc infrastruktury jest bardzo rozna, tak jak piszesz - zalezy od lokalizacji, ten sam dostawca moze miec swietnego neta w jednym miejscu, a dwie ulice dalej juz slabo. Na wzglednie nowych osiedlach jak są male firemki obslugujace nieduzy obszar (jak cprnet na jagodnie czy finemedia na tarnogaju i okolicach), to zazwyczaj jest spoko.

A odpowiedz na pytanie, jak daleko
  • Odpowiedz
@innovi nie spotkałam się z taką praktyką jak opisujesz. W mieszkaniu we Wro od wielu lat mam światłowód z Orange, zero awarii czy problemów.
  • Odpowiedz
@innovi zależy jaką opinię ma konkurencja, czasem lepiej dopłacić xD Moico podobno bardzo awaryjne, przed Orange miałam Multimedia i to była porażka.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pasta_alla_carbonara ul. Sienkiewicza, dostępni Korbank, netia, orange, moico z tych których kojarzę.

Budynek wybudowany w 2024, więc pewnie może być tego dostępne więcej.

Najbardziej rozważam obecnie Korbank albo Netię
  • Odpowiedz
@innovi: pewnie bralbym korbank, ale sprawdz sobie dokladnie na https://internet.gov.pl/map (zaloguj sie profilem gov zeby zobaczyc szczegoly) adres, tam bedzie dokladnie napisane, jaki dostawca jakie dal kable, np na SIenkiewicza 63 zostaly jeszcze stare miedziane kable, ale np Netia dolozyla swiatlowod, ale jakis starszy sprzet tam musi obslugiwac, bo tylko 1gbit ;)
pastaallacarbonara - @innovi: pewnie bralbym korbank, ale sprawdz sobie dokladnie na ...

źródło: Screenshot 2025-01-28 at 21.32.04

Pobierz
  • Odpowiedz
@innovi: popytaj sąsiadów co ma u nich najmniej awarii.

Ogólnie nie ma większej różnicy czy masz światło do mieszkania czy światło do bloku i skrętka do mieszkania. Nawet na koncentryku mam w mieszkaniu 300mbps i mi to wystarcza, a Vectra twierdzi że i 600 mogę mieć. Ale światłowód w mieszkaniu brzmi fajniej.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Hmrogrz W zasadzie dla mnie najważniejszy jest i tak ping w grach i stabilność.
Jeżeli koncentryk działalby tak samo, to w sumie miałbym problem z głowy.
  • Odpowiedz
@innovi: no wychodzi na to, ze amsnet ma 10gbit switcha, a reszta 1gbit :) XGSPON pozwala do 10gb/s w obu kierunkach. Zainwestowal Andrzej w nowy sprzet :) No ale awaryjnosc to pewnie inna brocha, plus jeszcez moze byc tak, ze te 10gbit to dla firm albo jakas mocne korpo rozwiazanie. Mozesz zobaczyc, ile oferuja zwyklemu userowi. Plus no jeszcze trzeba miec sprzet w domu, ktory to w ogole wykorzysta ;)
  • Odpowiedz
A co do sąsiadów, to jeszcze podpytać nie mogę, raczej 90% mieszkań nadal się wykańcza

@innovi: skoro to nowy blok to znaczy że będą świeżutkie instalacje więc powinno wszystko dobrze działać.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pasta_alla_carbonara Co jeszcze mi się rzuciło w oczy, we wstaiwonej wyżej przeze mnie grafice, że Korbank ma technologię "1 Gigabit Ethernet", czy jest to gorsze od pozostałych? W jakikolwiek sposób mogę to odczuć jako użytkownik?
  • Odpowiedz