Wpis z mikrobloga

Chińczycy chyba nie słyszeli o efekcie Streisand, bo jak mam być szczery - przyznaję się - nie słyszałem wcześniej o tym, co się wydarzyło w Tiananmen. Może trochę, no ale nie byłem jakoś super wtajemniczony. Teraz wiem.

Dobra robota!

#ai #heheszki #streisand #efektstreisand #chiny #it #sztucznainteligencja #si #deepseek #gpt #chatgpt #cenzura
Don_Kichot - Chińczycy chyba nie słyszeli o efekcie Streisand, bo jak mam być szczery...

źródło: tiananmen

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Don_Kichot
Wczoraj jeden mirek to przystępnie opisał,
Każdy chatbot cenzuruje odpowiedzi, albo jest w jakiś sposób stronniczy, tak jakbyś chciał zapytać o statystyki przestępczości w USA albo żarty z narodu wybranego to open ai albo gemini też będą kluczyć lub odmawiać odpowiedzi, pytanie też jak jest obiektywny w porównaniu np do tego co Google zaprezentowali przy okazji modelu generowania grafiki, gdzie 80% zdjęć to byli czarnoskórzy, a w niektórych odpowiedziach wszyscy
bn1776 - @Don_Kichot
Każdy chatbot cenzuru...

źródło: temp_file503239793736513056

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Don_Kichot

@bn1776: Tylko ten chiński jest cenzurowany w wyjątkowo prymitywny sposób

Możliwe, choć Google Gemini przy niektórych pytaniach robił mi takie same akcje, że najpierw napisał cała odpowiedź a po 1 sek ukrywał, z komentarzem, że nie zna odpowiedzi albo nie może odpowiedzieć, podejrzewam, że chinczycy mają to bardziej w dupie niż zachód, Google swoj model poprawiło żeby był mniej ostentacyjny i jakoś omijał tematy niewygodne ale nadal coś
  • Odpowiedz
@Don_Kichot

Każdy chatbot cenzuruje odpowiedzi, albo jest w jakiś sposób stronniczy, tak jakbyś chciał zapytać o statystyki przestępczości w USA albo żarty z narodu wybranego to open ai albo gemini też będą kluczyć lub odmawiać odpowiedzi, pytanie też jak jest obiektywny w porównaniu np do tego co Google zaprezentowali przy okazji modelu generowania grafiki, gdzie 80% zdjęć to byli czarnoskórzy, a w niektórych odpowiedziach wszyscy
  • Odpowiedz