Wpis z mikrobloga

#rower #rowery

kupiłem rower karbonowy, skręcałem go właśnie i w paczce był jakiś żel z tego co rozumiem do użycia na łączeniach karbonu z aluminium (tam gdzie się łapie śrubami). potrzebne to? w których miejscach powinienem to nałożyć
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sokytsinolop: Pewnie piszesz o tzw. carbon assambly paste. Smarujesz tym sztycę i często też kierownicę na łączeniu z mostkiem. W instrukcji montażu nie ma co i jak?
  • Odpowiedz
@sokytsinolop Karbon jest kruchy na ściskanie. Więc jeśli go skręcisz za mocno może się pokruszyć/ pęknąc. Ta pasta zwiększa tarcie wybranych elementów między sobą co oznacza że przy słabszej siłę skręcenia te elementy trzymają się mocno. Czyli sztyca dokręcona z określonym momentem obrotowym trzyma się na tyle mocno że nie opada/nie przekręca się. I jest jednczesnie bezpieczne dla materiału (karbon).
  • Odpowiedz
@sokytsinolop hejo zależy jaki to rodzaj hamulcu czy tarczowe czy zwykłe z klockiem który dociska obręczy. Generalnie do sprawdzenia w wypadku tarczowych: to czy tarcza jest prosta, to czy zacisk jest prosto przykręcony, to czy tarcza jest dobrze dokręcona, to czy klocki są prosto zamontowane/ nie krzywo starte. To czy tłoczki są równo ułożone i zacisk równo pracuje. Obieranie nie powinno występować.
  • Odpowiedz
@sokytsinolop napisz mi jaki to model roweru to sprawdzę jakie tam są części i co należy sprawdzić. (Z rzeczy które samemu da się ogarnąć). Jeżeli model wychodził kilka lat to wpisz rocznik również bo czasem różnią się komponentami.
  • Odpowiedz
@sokytsinolop ok hamulce to GRX więc tak: 0. sprawdzasz dokręcenie tarczy hamulcowej czy jest każda śruba przykręcona z taką samą siłą/ nie ma niedokreconycb srub. 1. Kręcisz przednim kołem patrząc dokładnie na tarcze hamulcowa od góry żeby zobaczyć czy nie jest ona skrzywiona/ nie ma bicia na boki. Jeśli ma bicie/ jest krzywa to prostowanie odpowiednim kluczem lub wymiana tarczy gwarancyjna. Jeśli tarcza jest ok to 2. Luzujesz śruby trzymające zacisk
  • Odpowiedz
  • 0
@Lewatylnalapa: dziękuję.
1. tarcza jest prosta i nic nie chodzi na boki
2. robiłem podobny rytuał bo taką instrukcję znalazłem w internecie. Niestety to nie pomaga (probowalem tylko przod bo z tylu nie jestem w stanie na razie dostac sie do srub do poluzowania)
  • Odpowiedz