Aktywne Wpisy

vieniasn +92
zakup erfajera był genialny
teraz nawet nie muszę chodzić po bułki codziennie tylko idę raz na jakiś czas kupić ich kilkanaście i zamrażam
rano wyjmuję z zamrażarki a potem wystarczy wsadzić na 5 minut w temperaturze 130°C i nówka cewka bułki powstają bez wychodzenia do sklepu no ludzie kochani
teraz nawet nie muszę chodzić po bułki codziennie tylko idę raz na jakiś czas kupić ich kilkanaście i zamrażam
rano wyjmuję z zamrażarki a potem wystarczy wsadzić na 5 minut w temperaturze 130°C i nówka cewka bułki powstają bez wychodzenia do sklepu no ludzie kochani

arinkao +181
Żeberka teriyaki (najlepsze na świecie), ziemniaki i sałataka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mój tag z jedzonkiem: #arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem
Mój tag z jedzonkiem: #arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem

źródło: zeb
Pobierz
Kojarzycie może jakieś materiały odnośnie FIRE w polskim wydaniu? Sam koncept jest mi znany, chodzi mi bardziej o formalne kwestie typu otrzymanie emerytury.
Czy dobrze rozumiem, żeby mieć możliwość otrzymania emerytury (poza oczywiście progiem wieku) trzeba odprowadzać składki emerytalne przez przynajmniej 25 lat? Więc zakładając, że mężczyzna, który rozpoczął pracę w wieku 25 lat, to musi pracować do pięćdziesiątki i dopiero wtedy będzie mógł otrzymać emeryturę w wieku 65 lat?
Pomijam oczywiście kwestie tego jaki będzie wiek emerytalny, ile owa emerytura będzie wynosiła, czy w ogóle w momencie, kiedy osiągnąłbym teoretyczny wiek emerytalny będzie w ogóle coś takiego istniało.
Szukam kolejnego celu, dzięki któremu codzienne wstawanie do pracy będzie miało trochę więcej sensu. Wcześniej był to zakup nierucha, ale w momencie kiedy spłata całego kredytu hipotecznego zbliża się wielkimi krokami myślę o kolejnych kamieniach milowych.
1. stan finansow zus
2. duzy wyz demograficzny ktory w koncu wejdzie w faze emerytury
3. bardzo
to nie działa jak piszesz.
1. Możesz pracować krócej, nawet miesiąc, ale dostaniesz