Wpis z mikrobloga

#fire #gielda #inwestycje
Kojarzycie może jakieś materiały odnośnie FIRE w polskim wydaniu? Sam koncept jest mi znany, chodzi mi bardziej o formalne kwestie typu otrzymanie emerytury.
Czy dobrze rozumiem, żeby mieć możliwość otrzymania emerytury (poza oczywiście progiem wieku) trzeba odprowadzać składki emerytalne przez przynajmniej 25 lat? Więc zakładając, że mężczyzna, który rozpoczął pracę w wieku 25 lat, to musi pracować do pięćdziesiątki i dopiero wtedy będzie mógł otrzymać emeryturę w wieku 65 lat?
Pomijam oczywiście kwestie tego jaki będzie wiek emerytalny, ile owa emerytura będzie wynosiła, czy w ogóle w momencie, kiedy osiągnąłbym teoretyczny wiek emerytalny będzie w ogóle coś takiego istniało.
Szukam kolejnego celu, dzięki któremu codzienne wstawanie do pracy będzie miało trochę więcej sensu. Wcześniej był to zakup nierucha, ale w momencie kiedy spłata całego kredytu hipotecznego zbliża się wielkimi krokami myślę o kolejnych kamieniach milowych.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Źle rozumiesz. Emeryturę otrzymasz nawet jeśli przepracujesz w życiu miesiąc i osiągniesz wymagany wiek emerytalny. Będzie ona wtedy bardzo niska, ale będzie.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Lisek_Mirek: @Markowowski Zgadza się, źle doczytałem :)

W normalnym trybie – gdy świadczenie nie zostało przyznane z urzędu, to aby najniższa emerytura przysługiwała muszą zostać spełnione określone wymagania. Oprócz osiągnięcia wymaganego wieku emerytalnego (60 lat dla kobiet i 65 dla mężczyzn), warunkiem koniecznym do otrzymania minimalnej emerytury jest wykazanie się odpowiednim stażem pracy, który na mocy reformy systemu emerytalnego od października 2017 r. wynosi 20 lat dla kobiet oraz
  • Odpowiedz
@pp93:

trzeba odprowadzać składki emerytalne przez przynajmniej 25 lat? Więc zakładając, że mężczyzna, który rozpoczął pracę w wieku 25 lat, to musi pracować do pięćdziesiątki i dopiero wtedy będzie mógł otrzymać emeryturę w wieku 65 lat?

to nie działa jak piszesz.
1. Możesz pracować krócej, nawet miesiąc, ale dostaniesz
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@aczikibom: jasne, ja póki co inwestuję raczej pasywnie w szerokie indeksy bez większych planów na przyszłość, ale chętnie pogadam. Warto mieć kogoś, kto ma podobne cele, rozterki i pytania
  • Odpowiedz