Wpis z mikrobloga

Świeże nagranie z Zooma organizowanego przez osoby tworzące Polski Związek Wczesnego Buddyzmu. W rolach głównych Bhante Sunyo, poprowadził medytację, by następnie odpowiedzieć na kilka pytań uczestników. Grupa hybrydowa spotkała się w KDC w Warszawie, ale wy też możecie zorganizować tego rodzaju wydarzenie w swoim mieście, gdy następnym razem (za miesiąc) będziemy łączyć się on-line z Sanghą z Australii

#buddyzm #medytacja #filozofia #sondaz #ankieta

Buddyzm Theravada => https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Therawada
freedomseeker - Świeże nagranie z Zooma organizowanego przez osoby tworzące Polski Zw...

źródło: temp_file8707003631007577972

Pobierz

Co sądzisz o buddyjskiej medytacji?

• Chcę nauczyć się medytować żeby się wyciszyć 6.9% (2)
  • Chcę poczytać więcej o buddyzmie 6.9% (2)
  • Medytacja jest dobra na stres 13.8% (4)
  • Interesuję się ogólnie filozofią wschodu 10.3% (3)
  • Nie interesuje mnie ten temat 62.1% (18)

Oddanych głosów: 29

freedomseeker - Świeże nagranie z Zooma organizowanego przez osoby tworzące Polski Zw...
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To jak wygląda współcześnie medytacja to szczerze mówiąc raczej nie ma zbyt wiele wspólnego z realiami starożytnych praktyki. Zazwyczaj medytacja jest pojmowana jako jakaś ścisła technika która ma wprowadzić kogoś w odmienny stan świadomości. Czyli siadasz skupiasz się przykładowo na oddechu i wchodzisz w stan uspokojenia. Dużo ludzi sprowadza buddyzm tylko do tego i to jest jeden z najpopularniejszych aspektów, ale de facto sam kanon stawia przede wszystkim na styl życia, więc
  • Odpowiedz
@freedomseeker: jeszcze ciekawsze jest to podejście do jhan i nauczanie tego tak jakby dzisiaj zwykły świecki wyznawca mógł to osiągnąć. Jako tako są dwa warunki wstępne do jhany opisane w kanonie: 1. Oddzielenie od zmysłowości. 2. Oddzielenie od niezręcznych cech umysłowych. Ludzie zazwyczaj tego nie spełniają bo żyją w mocnej zmysłowości i po prostu wykonują technikę od jakiegoś mistrza i weryfikują czy ich stan był jhaną na podstawie tego powie
  • Odpowiedz