Wpis z mikrobloga

@urwe: I potem płacz, że pensje w IT nie rosną xD Mam złą wiadomość, takie wzrosty jak przez ostatnie 5 lat były już się nie powtórzą. Zadziała scenariusz zachodni - pensje it spłaszczą się redukując dysproporcję względem innych zawodów.
  • Odpowiedz
@urwe: Bez hejtu, ale jak słuchałem znajomych, że oni w dwóch firmach na raz pracują i każdej wystawiają faktury na 15-18k to pachniało mi to jakąś ultra niestabilną i nienaturalną sytuacją. Ja wiem, że był moment kiedy każda jedno większe przedsiębiorstwo szło w aplikacje, usprawnienia, jakieś dodatkowe narzędzia, ale realistycznie- większość z nich, z perspektywy klienta była za droga w porównaniu do korzyści z rozwiązania jakie oferowało. Właśnie min przez
  • Odpowiedz
@urwe: Przez portale jak wykop można dostać niezłego dysonansu. Tutaj chyba każdy frontend albo Javę klepie i narzeka na niskie zarobki dla mida na poziomie 10-15k brutto.
Reality check: IT w Polsce dalej ma gigantyczne ssanie (nie, nie na frontenda i Javę) a średnie pensje to już grubo ponad 20k brutto.
  • Odpowiedz
@biaukowe: W branży AI/ML nie ma zapotrzebowania ściśle na absolwentów informatyki. Dużo chętniej zatrudnia się ludzi po fizyce czy matematyce ale z jakimś pobocznym doświadczeniem w AI. Sam rozwijałem się w wolnym czasie w tym zakresie i wplatałem te tematy w prace dyplomowe. No i też już w Monachium mogłem sobie dowolnie układać plan studiów więc brałem tyle CS ile się dało, studiując jednocześnie na innym wydziale.
  • Odpowiedz