Wpis z mikrobloga

#alfaromeo #alfaholicy #giulia #motoryzacja

Cześć!
Zakupiłem ostatnio nową Alfę Romeo Giulię (benzyna) i po przejechaniu około tysiąca kilometrów mam kilka pytań na które być może jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć.
Z góry dziękuję za porady i opinie :)

1) Czy warto wymienić olej i filtry oleju po "dotarciu"? Po ilu kilometrach polecacie to zrobić by było optymalnie?

2) Zauważyłem, że po kilku tygodniach użytkowania w pojeździe nieprzyjemnie pachnie (trochę jak starymi butami, wilgocią). Wydaje mi się, że to zapach z nawiewu/klimatyzacji, ale może to być też silnik. Jest to o tyle dziwne, że samochód jest fabrycznie nowy. Wyprodukowany zaledwie kilka tygodni temu. Co może być tego powodem?

3) Czy przy włączonym silniku można wyłączyć sam silnik tak by akumulator i tablet były wciąż włączone? Działa to jakoś głupio, bo np. chcę wyjść na stację zapłacić za paliwo, a pozostałym osobom pozostawić muzykę włączoną i muszę wyłączyć silnik, wyłącza się wszystko i potem włączyć elektronikę z powrotem.

4) Czy da się wyłączyć "pikanie" przy przekraczaniu prędkości na stałe, czy trzeba to wyłączać za każdym włączeniem pojazdu (tak samo jak start/stop)?

5) Polecacie lać Pb95 czy Pb98? Czy nie ma różnicy?

6) Nie jestem jeszcze przyzwyczajony do tak niskiego samochodu i gdzieś na nierównościach obtarłem przedni zderzak od dołu. Niby nic nie widać bo to na dole, ale może polecacie coś z tym zrobić? Ile w serwisie może kosztować wypolerowanie obcierki gdzieś 10cmx2cm? Czy w ogóle się tym nie przejmować skoro nie widać?
W miejscu obtarcia jest jakby w dotyku zdrapana zewnętrzna warstwa (w dotyku trochę plastikowa). Czy możliwe, że to tylko jakaś "osłonka" lakieru?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@t__l: 1) niby tak, wielu wymienia po 10-15, a nawet 30k i auta żyją. Natomiast jak planujesz mieć to auto dłużej niż 100k km to bym wymienił.

2) Auta na początku różnie pachną, nie panikowałbym.

3) Zawsze tak jest, jeżeli będziesz za długo poza autem, to auto bedzie chroniło akumulator i odłączy
  • Odpowiedz
@t__l: od 2024 trzeba to robić za każdym razem po uruchomieniu auta, chyba jakieś prawo unijne.
Są magicy, którzy start/stop potrafią wyłączyć, ale też nie we wszystkich autach.
  • Odpowiedz
Czy warto wymienić olej i filtry oleju po "dotarciu"?

@t__l: Nie warto, tylko trzeba. Olej i filtr oleju. Poproś w ASO, żeby ci zostawili ten filtr i go sobie oglądnij.

Polecacie lać Pb95 czy Pb98? Czy nie ma różnicy?

Jest różnica, a czy warto? Im mniej, ale za to dynamicznie (ale naprawdę dynamicznie) jeździsz, tym bardziej warto.
  • Odpowiedz
1. Tak. Ja wymieniłem po ok 2000 i potem co ok 8-10k
2. Plastiki mogą się wygrzewać, wietrz, jeździj i przejmuj się dopiero po pół roku jak nie ustąpi.
3. Tak to już jest.
4. Na stałe nie, nie wiem czy jest już na to sposób, bo to się pojawiło dopiero od MY24
5. Pb95, nie ma sensu 98 moim zdaniem. Zresztą na forum ludzie zgłaszali, że im potrafił CEL wyskoczyć po
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@kimunyest95: Dzięki wielkie :) A orientacyjnie wiesz jaki mógłby być koszt malowania całego zderzaka, żeby kolor się zgadzał z oryginalnym? Mówimy tutaj o kilku stówkach czy raczej kilku k? Nie planuję raczej tego robić, ale jakoś mentalnie lepiej bym się czuł wiedząc, że jak najadę na krawężnik to nie zbankrutuje. Czy takie malowanie mocno może obniżyć cenę pojazdu jakbym chciał go odsprzedać po jakimś czasie, czy to tylko zderzak i
  • Odpowiedz
@t__l: raczej kilka tysiecy, zawsze mozesz zrobic z AC. A co do odsprzedazy... To jest plastik, co ty sie martwisz jezeli dobrze bedzie polakierowany? U mnie w aucie byl lakierowany ze wzgledu na odpryski w transporcie i nawet sladow na srubach nie ma, ze cos bylo ruszane.
  • Odpowiedz
1. Podczas docierania silnika najlepiej olej wymieniać co kilka tysięcy km. Pierwsza wymianę zrobiłbym po 1-2k, potem po kolejnych 5, a potem już normalnie. Że względu na moduł MA w tym silniku raczej trzymaj się tych 10 tysięcy, szczególnie że tam jest GPF i może rozrzedzać olej.

2. Jeśli auto stało na placu, a nie przyjechało prosto z fabryki to może po prostu nie wymienili filtra kabinowego przed wydaniem?

3. Możesz wyłaczyć
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Wompierz:
Dzięki za cenny komentarz!
Co do punktu 3) właśnie nie działa mi to tak :/ Jest tak, że bez wciśniętego hamulca wyłącza się też zapłon. Teraz się zastanawiam, czy może ma na to wpływ wyłączanie systemu start/stop?
  • Odpowiedz
@t__l: przy zgaszaniu auta się nie da, to działa tylko jak "odpalasz" - wtedy bez hamulca włączy Ci się infotaiment ale bez silnika.
  • Odpowiedz