Wpis z mikrobloga

Cześć, moj rożowypasek zacząła wgłębiać się w temat #fotografia i ma pewien problem. Ściągnęła sobie do edycji zdjęć #lightroom i mówi że ma problem z zapisywaniem zdjęć --> zdjęcia po zapisie i wysłaniu np. na Iphone dostają jakby dodatkowego kontrakstu i nie wyglądają tak jak powinny np. przesycają się zielonym czy żółtym kolorem.
Gdzieś tam wyczytała, że potrzebny jest do podpięcia kalibrator koloru do podpięcia do latopa. Czy rzeczywiście to moze być tego wina? Nie chcę wydawać niepotrzebnie kasy, a ona jest mega zajawiona i podejmuje decyzje mega szybko. Taka kalibracja ma w ogole sens w laptopie za 1k zł?

#photoshop #zdjecia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sprynek: Cześć, nie ma sensu kalibrowanie czegokolwiek. Kalibrowanie miałoby sens, gdyby te zdjecia chciano wywoływać, wtedy warto zgrać monitor z drukarką, inaczej nie ma to sensu. Trzeba pamiętać że każdy ekran wyświetla barwy trochę inaczej. Zobacz czy na którymś barwy nie mają jakiś ostrych ustawień. To co trzeba wiedzieć, to to, że po zapisie np. takiego zdjęcia z formatu TIF czy RAW i wyeksportowaniu go do innego formatu, np. jpg.
  • Odpowiedz
  • 0
@malin90: Problem jest taki, że zapisane z LRC zdjęcie inaczej wyświetla się np. na Iphonie i moim komputerze w pracy, a jak wyświetliliśmy na telewizorze to było raczej wszystko ok.
Nie chcę iść w jakieś bezsensowne koszta i nie wiem jak to ugryźć, a żona chce na już robić tą kalibrację :/
  • Odpowiedz
@sprynek: Sprawdźcie sobie zdjęcia na jeszcze paru urządzeniach. Być może twój komputer w pracy ma jakąś kulawą matrycę, może ekran ma niezbyt normalne ustawienia barw. Bo jeśli TV wyświetla obraz ok, to raczej w sprzęcie szukałbym przyczyny. Jeśli na większości urządzeń zdjęcia wyglądają w porządku, to nie kombinujcie. Kalibracja też jest do innych celów jak napisałem wyżej, lepiej w to miejsce kupić sobie jakiś obiektyw albo baterię jak różowa ma
  • Odpowiedz
@sprynek jeśli twój iphone i jej wyświetla barwy podobnie i są one złe, względem monitora na którym je obrabia, to znaczy że w jej monitorze jest problem.

Moim zdaniem kalibracja monitora, na którym się pracuje to podstawa. Jeżeli widzę, że ktoś mówi, że kalibracja nie ma sensu bo inni i tak mają źle ustawione wyświetlacze to ja p------e nawet szkoda słów. Ty masz mieć pewność, że u ciebie jest git a
  • Odpowiedz