Aktywne Wpisy

źródło: temp_file3520846004003778783
Pobierz
arkan997 +160
źródło: 1000015275
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file3520846004003778783
Pobierz
źródło: 1000015275
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Postanowiłem opracować kodeks dobrych praktyk scrum mastera, aby Julki i Oskarki po geodezji czy awf mogły sprawniej zarządzać programistami. Proszę o opinie i wasze pomysły.
Lista metod na przyciśnięcie programistów do pracy w sprincie:
- Ustal nierealne terminy zakończenia zadań, np. "To musi być gotowe na wczoraj". Dodaj presję, mówiąc: "Klient już pyta, dlaczego to jeszcze nie działa".
- Organizuj codzienne spotkania stand-upowe, które trwają godzinę i wymagają szczegółowych raportów z postępów. Zadawaj pytania w stylu: "Dlaczego to jeszcze nie skończone?".
- Przydzielaj zadania na piątek wieczorem i oczekuj, że będą gotowe na poniedziałek rano. Dodaj komentarz: "To pilne, ale nie martw się, weekend jest długi".
- Mów: "Zespół X już to zrobił, a wy co? Dlaczego nie dajecie rady?". Dodaj: "Oni pracują po 12 godzin dziennie, a wy?".
- Subtelnie przypominaj, że "na rynku jest wielu chętnych na wasze stanowiska". Wspominaj o redukcjach etatów w innych firmach.
- Kiedy programiści mówią, że coś jest niemożliwe do zrobienia w danym czasie, odpowiadaj: "Nie interesują mnie problemy, interesują mnie rozwiązania".
- Na spotkaniach zespołowych pytaj: "Kto jest odpowiedzialny za opóźnienie?" i czekaj, aż ktoś się przyzna. Dodaj: "To nieprofesjonalne".
- Twórz rankingi programistów w zespole i publikuj je na tablicy. Dodaj komentarz: "No cóż, ktoś musi być na ostatnim miejscu".