Wpis z mikrobloga

@elofrytki: ja jak jeszcze byłem frajerem to za więcej podpisałem, miałem nawet coś takiego jak gwarancja rękojmi czyli naprawianie bugów za darmo bo tak się programiści bali stawiać i czuli presję
  • Odpowiedz
co uważasz? Wgl jak to rozumieć? To jest zabezpieczenie żebym nie zerwał umowy i nie poszedł odrazu do klienta ? Tak?

@elofrytki: żebyś nie poszedł do klienta za 50% stawki bezpośrednio ;) aczkolwiek śliskie jest, że nie możesz świadczyć usług dla firm powiązanych kapitałowo. Niech Ci dadzą to liste xD
  • Odpowiedz
@elofrytki: prześlij do radcy prawnego i negocjuj jak Ci aż tak zależy

jak nie, to podziękuj uprzejmie i tyle

ja z jednej kontraktorni dostałem umowę na kilkanaście stron małym drukiem, tekst w wielu kolumnach na stronę

dla porównania, firmy produktowe, w których pracowałem miały umowy na kilka stron, proste i jasne, do tego normalnie negocjowaliśmy limit kar umownych itd.
  • Odpowiedz
@elofrytki: @Johnny007pl Ja w pierwszej pracy na pół etatu zarabiając mniej niż 3k brutto miałem 500k kary przez 5 lat od zakończenia umowy, a to był rok ~2017 i ledwo co skończyłem 18 xD

W mojej obecnej firmie część devów ma bardzo zbliżony zakaz do Twojego, ale z płaceniem 50% stawki przez okres obowiązywania zakazu.
  • Odpowiedz
za błędy nie ma nic. Jest taka sama kara za wynoszenie inf. Z firmy

@elofrytki: to źle. W tym wypadku zgodnie z kodeksem cywilnym odpowiadasz całym majątkiem. Dobrze ograniczyć roszczenia do wysokości kasy jaką Ci zapłacili :)
  • Odpowiedz
@elofrytki: Podobne zapisy zdarzają się przy b2b, więc uznam je za względnie "normalne".
Czego dokładnie się boisz? Firma nie chce aby pracownicy uciekali do klienta. Masz jeszcze ochraniacz w ostatnim zdaniu w pkt. 5.
Jak nie lubisz ryzyka to jest UoP.
  • Odpowiedz
@Jurix ja na minimalnej wtedy chyba 1580 zł miałem 50k przez 5 lat żeby do konkurencji nie iść. Jak już wcześniej kiedyś pisałem, pierd... E wszelkie korpo, wielkie firmy, elity, owocowe czwartki. Wolę zapieperniczac fiziczynie i budować wam mieszkania i domy, podjazdy itp. niestety nie stać mnie na normalną pracę.
  • Odpowiedz