Wpis z mikrobloga

Dzisiaj mija rowny rok uzytkowania mojego iphone 15 pro i tak wyglada kondycja baterii.
Ladowany przewaznie na noc, ladowarka 1A/5W ze starego iphona, wlaczona optymalizacja ladowania, nigdy nie rozladowywany ponizej 20%.
Wymieniam iphony regularnie co 2 lata na nowy model, eksploatuje od lat tak samo, w zadnym iphonie dotychczas nie mialem jeszcze tak szybkiego zjazdu % kondycji baterii.
Ktos sie orientuje czy to normalne w tym modelu, ewentualnie czy moge cos zrobic aby przez kolejny rok nie zamordowac go na ament?

#iphone
dlaczego_michau - Dzisiaj mija rowny rok uzytkowania mojego iphone 15 pro i tak wygla...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dlaczego_michau: technologia jest dla człowieka, a nie odwrotnie. Robisz czary na kiju, używasz 60% I tak już żałośnie małej baterii, a przy sprzedaży i tak będziesz musiał mocno zejść z ceny, albo wymienić baterię na nową.
  • Odpowiedz
@dlaczego_michau nie, może warto zmienić producenta albo zainwestować w pro max jak tak bardzo jesteś przywiązany. Nic nie trwa wiecznie, prędzej czy później było wiadome że jak rośnie popyt to zaczną na czymś oszczędzać…
  • Odpowiedz
@dlaczego_michau: nie jest przypadkiem tak że jak kondycja zejdzie poniżej 80% w ciągu 2 lat (czyli okresu gwarancji) to wymieniają za darmo baterie?
Jeśli tak to korzystaj ile wlezie żeby zeszło później tych 80 skoro już teraz tak to wyglada
  • Odpowiedz
@dlaczego_michau: ciekawy temat, bo widać odstajesz od innych użytkowników.
weź go rozładowuj do 0% czasami, aż się wyłączy. Może Ci błędnie pokazywać bo potrzebne jest do kalibracji wskaźników w urządzeniach.
Nic innego nie przychodzi mi do głowy. chyba że długo bateria jest trzymana w 100% w sensie naładujesz w nocy przez 3-4h, a kolejne 3-4h jest w 100%. w dłużej perspektywie może takie coś negatywnie wpływać. Inna przyczyna to może
  • Odpowiedz
@dlaczego_michau: teraz to już po ptokach zjechało tyle kondycji, że dałbym se spokój z dbaniem. Nie wiem co zrobiłeś źle, bo najważniejsze zasady (nie rozładowywanie do 0%), ładowanie małym prądem spełniałeś. Być może jeszcze to ładowanie na noc (wtedy jest przez dłuższy czas bateria naładowana na wysokim poziomie) no ale przecież jest ta optymalizacja ładowania, która do 100% ładuje dopiero przed samym szacowanym wzięciem telefonu z biurka. Ja swoj mam
  • Odpowiedz
@OlaCze cuda na kiju normalnie

@r5678 dobry pomysl, rozladuje do zera dwa razy i zdam relacje czy cos sie zmienilo. nie jest przeladowywany i nie pracuje w skrajnych temperaturach.

@rtp_diov wiekszosc swojej pracy mial w przedziale 20-80% baterii w normalnych temp. nie przegrzal sie na sloncu. stad moje zdziwienie. ten iphon jest u mnie lekko bardzo uzytkowany i dlatego sie dziwuje

@MercedesBenizPolska kupilem go wlasnie po zwyklej 13,
  • Odpowiedz