Wpis z mikrobloga

Dobra, teraz bez heheszkowania.

Tak, programistów AI nie zastąpi. Przynajmniej nie w przeciągu najbliższych kilkunastu-a-nawet-kilkudziesięciu lat. Ale na pewno zmniejszy ilość wakatów w masie korpo oraz kontraktowni. W skrócie - AI nie zastąpi software engineerów, cloud engineerów i innych bo to nie ten kaliber, ale wyeliminuje zapotrzebowanie na pospolitych frontendowców od dawania klas tailwindowych komponentowi w reactcie oraz crudów w SQL.

W IT od teraz będą potrzebni SPECJALIŚCI - ale czy to Wy będziecie nimi? Możliwe, ale polecam konkurować w zachodnich firmach z Azjatami z bogatych rodzin uczących się w Harvardzie czy MIT waszym dyplomem z UW czy AGH, bo w Polsce, "krainie IT i uzdolnionych informatyków" możemy się poszczycić Comarchem, Asseco i innymi firmami do klepania apek rządowych.

#programista15k #programowanie #pracbaza
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

crudów w SQL

@jose_bambaryla: jak księgowa będzie w stanie zapodać tak promta, że AI zrozumie jakiego raportu oczekuje, to ja sam p-------ę klawiaturę w kąt i zaczne hodowac jedwabniki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jose_bambaryla:
Dzisiaj są takie możliwości, że jak się zaweźmiesz i będziesz robił coś po kilkanaście godzin przez rok to będziesz miał dobre wyniki w IT, zrobisz fajny projekt.

Ale patałachy nigdy do tego nie dojdą bo pierwszą rzeczą o którą pytają są zarobki. Nie chcą r------ć świata ze swojej piwnicy i Gklasy za przekręty w sieci TOR tylko zadowala ich gównoauto w leasingu na b2b za LETKOM PRACĘ xD
  • Odpowiedz
Ale na pewno zmniejszy ilość wakatów w masie korpo oraz kontraktowni

@jose_bambaryla: bzdura, jeśli rzeczywiście AI tak bardzo uprości wytwarzanie oprogramowania, to znaczy, że cena tworzenia aplikacji spadnie wielokrotnie - co z kolei spowoduje wielokrotne zwiększenie popytu na aplikacje.
  • Odpowiedz
@krdewra paaanie, jak masz do zrobienia raport to zebrane wymagania to były tylko takie propozycje i wolne myśli. Prawdziwe tworzenie raportów zaczyna się jak ten jest już na produkcji i jednak nie pokazuje tego co biznes chciał xD A najlepiej to żeby czytał myśli i zgadywał co biznes chcialby widzieć w danym momencie.
  • Odpowiedz
Dzisiaj są takie możliwości, że jak się zaweźmiesz i będziesz robił coś po kilkanaście godzin przez rok to będziesz miał dobre wyniki w IT, zrobisz fajny projekt

@armin-van-kutonger: no tobhakie są te możliwości jaki konkretnie projekt napisać?
  • Odpowiedz
@Janusz_Rekina:
Możesz wszystko człowieku. Ja gdy się uczyłem miałem kilkaset kradzionych pdf z o'Reilly i ryłem po nocach. A dziś wklejam linki do czyjegoś kodu i chat mi tłumaczy linijka po linijce.

Nie będę cię za rękę prowadził co możesz zrobić z taką wiedzą i dużą ilością czasu, ale naprawdę można COŚ zrobić. I nie tylko do portfolio.
  • Odpowiedz
@krdewra: będą musieli mieć pewność, że takie dane bankowe przykładowo nie wypłyną, a na to trzeba będzie poczekać minimum 5 lat na standaryzację po stronie firm dostarczających usługi AI
  • Odpowiedz
bzdura, jeśli rzeczywiście AI tak bardzo uprości wytwarzanie oprogramowania, to znaczy, że cena tworzenia aplikacji spadnie wielokrotnie - co z kolei spowoduje wielokrotne zwiększenie popytu na aplikacje.

@zobq: perpetuum crudziarzowe. I ludzie jeszcze takie coś plusują xD
  • Odpowiedz