Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, mam pytanie. Sprawa wygląda tak, że zaraz przed Świętami miałem zrobioną kuchnię i zamontowany sprzęt, w tym zmywarkę Whirlpool, która jest tematem sprawy.

Okazało się, że zmywarka podczas pracy paruje w jednym rogu, prawdopodobnie wina uszczelki.

Zmywarka kupiona w Euro RTV AGD, zaraz po świętach wysłałem zgłoszenie przez ich stronę a 31.12 dostałem e-maila zwrotnego, że rozpatrzyli reklamację i że skontaktowali się z serwisem. Tego samego dnia dostałem też SMS-a z serwisu z linkiem, gdzie miałem zrobić zdjęcia tabliczek znamionowych etc.

Po prawie dwóch tygodniach zadzwonili w końcu z serwisu i miałem umówioną naprawę na 17.01. Oczywiście dzień przed zadzwonili z serwisu, że niestety nie przyjadą bo nie mają części (uszczelki, LOL) i że muszą zamówić i że to idzie z Włoch, ale że może się uda w następnym tygodniu i że będą dzwonić. Oczywiście w zeszłym tygodniu nie zadzwonili.

Więc jestem już miesiąc bez zmywarki. Fajnie.

Moje pytanie: co mogę z tym zrobić? Przeglądałem https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/niezgodnosc/ ale nie znalazłem albo nie zauważyłem nic o terminach w przypadku, kiedy reklamacja jest uznana. Uznali reklamację - super - ale czy mają jakiś obowiązek wywiązania się z naprawy w jakimś skończonym czasie? Czy w takim razie równie dobrze mogą mi naprawić zmywarkę za kilka miesięcy? Albo za rok?

Czy mogę po miesiącu od uznania reklamacji żądać od sklepu po prostu wymiany towaru na nowy?

#prawakonsumenta #prawokonsumenta #eurortvagd #whirlpool #agd #zmywarka #uokik
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach