Wpis z mikrobloga

Byłem na zwiedzaniu na Mazurach pobliskich wiosek (nie ma na mapach google bo to boczna droga) i jakiś czas temu spotkałem się ze znakami z liczbą 3 w okręgu i jest ten znak jest ciekawostką (widywałem na plażach tego typu znaki z 5 w okręgu, ale tu mamy jeszcze niższy znak) - Liczba w okręgu to ograniczenie prędkości, gdyby to było 20 to by było ograniczenie do 20 km/h, gdyby to było 50 byłoby 50 km/h itp. Tak więc na terenie jednego z ośrodków wypoczynkowych mamy takie znaki, dalej jest plaża, widzimy tu jakiś budynek z garażem po lewej i wjazd za zakrętem w prawo na parking nawet spory (niebieski znak w oddali), no i mnie zastanawia jedno....

Jak tu jechać 3 km/h?? Na półsprzęgle i dusząc hamulec, z drugiej strony to akurat nie problem, sam samochód zjedzie z górki z wyłączonym silnikiem i ze spuszczonym ręcznym i osiągnie 3 na godzinę przy regularnym hamulcu.... Ale tak zastanówmy się chodzą tu dzieci i turyści i należy wolno sunąć, ale czy koniecznie 3 km/h? Jak ktoś tu pojedzie 6 km/h to dwukrotnie przekroczy prędkość - ten znak nie tyle jest przesadzony co niezgodny z realiami. Czy umiecie jechać 3 km/h?

Z mojego punktu widzenia czy taki znak ma jakiśkolwiek sens, przecież i tak każdy pojedzie bezpiecznie bo i tak nie ma jak tu się rozpędzić a więc jedzie tu około 8-10 km/h zwłaszcza że za podjazdem jest z prawej parkingowy plac i już tu nie trzeba tak wolno jeździć bo jest więcej przestrzeni i może ta prędkość dotyczy tylko podjazdu.... Przecież 3 km/h to dużo wolniej nie tylko niż rower, ale wolniej niż nawet idący pieszy. Pieszy spacerowym krokiem idzie 4 - 5 km/h. Zwłaszcza że na parkingu za tym wzniesieniem można już bezpiecznie zdrowo rozsądkowo przyspieszyć do 10 km/h, ja wiem czy ma to sens. Widać że to typowy dup0chr0n, i tak nikt nie będzie tego sprawdzał jeśli się nic nie wydarzy....

Podsumowując oznakowanie w ogóle znaków w tym ograniczające prędkość powinno być zawsze racjonalne i to bez względu czy dotyczy ono małych, czy dużych prędkości, i w tym przypadku gdy chodzą turyści w tym dzieci poruszanie się samochodem musi być po prostu całkowicie bezpieczne, a jakiekolwiek znaki ograniczające prędkości do 3, 5, 6 km/h są rodzajem czczego gadania. W tym miejscu wystarczyłby znak ograniczenia do 10 km/h lub najlepiej w ogóle nie stawiać znaków na posesji, przerób blachy, chociaż po zdjęciu możemy zobaczyć że te znaki nie stoją od wczoraj tylko od dobrych kilkunastu, dwudziestu kilku lat i zapewne się tu nic szczególnego nie wydarzyło...

C.....5 - Byłem na zwiedzaniu na Mazurach pobliskich wiosek (nie ma na mapach google ...

źródło: 3kmhOsrodek

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cwlmod:

Lol co to za głupota xD

głupota, głupota, domyślam się że te 3 km/h to stawiał jakiś dup0chr0n, ten znak jest tu absolutnie niepotrzebny, i tylko jest ozdobą przykręconą do słupka, gdyby to zdjął podejrzewam że każdy by jeździł tak samo.... Przerób blachy.
  • Odpowiedz
@Closereyes3375: Ale dupochron do czego? Samochodem nie da się jechac 3km/h, szczególnie pod górę. 10km/h to mniej więcej prędkość minimalna na pierwszym biegu.

Ludzie nie mają pojecia o jeździe samochodem ale każdy się oznajmia jako ekspert BRD i zarządzania ruchem xD
  • Odpowiedz
@cwlmod: dlaczego? Zwróciłem tylko uwagę, że są inne sposoby poruszania się po ośrodkach wypoczynkowych, dzięki którym nie smrodzisz i nie hałasujesz innym użytkownikom. Całe to zesranie się, że ktoś zniechęca do używania samochodu na terenie ośrodka powierzchownie głupimi oznaczeniami jest za to high IQ move.
  • Odpowiedz
@magic_johnson pff hahaa xD

Ty lepiej nie dotykaj tematu iq bo reprezentujesz niski poziom ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Drogi mało sprytny człowieku, w ośrodkach wczasowych się nie jeździ dla zabawy tylko przyjeżdża, parkuje samochód na cały pobyt
  • Odpowiedz
@cwlmod: moi starzy prowadzą od 30 lat ośrodek wypoczynkowy i całe dzieciństwo i dalej tam pomagałem, więc weź mi wytłumacz jeszcze co i jak tam działa. Bardzo cię proszę, oświeć mnie swoimi genialnymi spostrzeżeniami nad zachowaniem gości i tego, jak korzystają z samochodów. No zrób to, proszę.
  • Odpowiedz