Aktywne Wpisy
#igrzyskabebzonow v5 zapisy startuja wlasnie teraz
a same igrzyska za tydzien dokadnie, czyli w poniedzialek wielkanocny
osoby chcace wystartowac musza wpisac sie w tym wpisie i napisac "rozumiem i akceptuje regulamin"
bez
a same igrzyska za tydzien dokadnie, czyli w poniedzialek wielkanocny
osoby chcace wystartowac musza wpisac sie w tym wpisie i napisac "rozumiem i akceptuje regulamin"
bez

Krupier +26
Z cyklu znaleziska z działki - kawałek torów gładszych. #pdk Cienżki. Z dziurkom. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po co? Tego już chyba się nie dowiem. Może się kiedyś przyda. W każdym bądź razie taką mam nadzieję bynajmniej.
#ogrodnictwo #dzialka #rod #szczecin
Po co? Tego już chyba się nie dowiem. Może się kiedyś przyda. W każdym bądź razie taką mam nadzieję bynajmniej.
#ogrodnictwo #dzialka #rod #szczecin

źródło: 1000036846
Pobierz
Nagotowałam w niedzielę na kilka dni w przód dla dwóch osób
Zakupy:
Cały kurczak - poporcjowalam na: mieso z p----i, mięso z nóg, obrałam z mięsa nawet skrzydełka. Na kościach z nóg, skrzydełek, szyi i korpusie ugotowałam wywar na zupę. Cały kurczak kosztował mnie 30zł. Jak jesteś biedny to możesz nawet podzielić kości na jedną porcje, korpus na 2 i robić wywar o lekkim posmaku kurczaka, jest jak jest, ja to rozumiem. A jak masz mięsożerne zwierze i nie lubisz jeśc skóry z kurczaka to możesz sobie ją upiec w piekarniku i mieć przekąskę dla zwierzaka, dla siebie też (jak lubisz)
Świeży szpinak
Miks sałat
2 pomidory (w wersji deluxe nawet 3)
1 kulka mozarelli (generalnie to nie jest obowiązkowa, ale polecam)
Mieszanka mrozona jarzynowa
Ziemniaki - ze 4 sztuki stykną
6-8 jaj
Opakowanie boczku w plastrach (najlepiej 8 plastrów, po 2 plastry na tortille, ale to tak trochę luksusowo już)
Trochę oleju/oliwy do smażenia i sałatki
Pieprz i sól (nie no, to musisz mieć i tyle)
Opcjonalnie:
Cebula, którą możesz dorzucić do salatki, tortilli,zupy lub nie,
czosnek
jakieś pesto, tahini, majonez czy wymyślny dressing do salatki i sos do tortilli.
Polecam kupno śmietany i czosnku bo można z nich zrobić sos czosnkowy, a jak dorwiesz odrobinę majonezu, żeby zmieszać pół na pół z sosem dla lepszego smaku to już w ogóle luksus, a reszta śmietany przyda się też do zupy (jak lubisz)
Tortille:
4 sztuki ze swiezym szpinakiem, jajecznicą (z 6-8 jaj, w bieda wersji jedno sadzone jajko (ale ze ściętym żółtkiem) na tortille), bekonem 1-2 plastry zależy jak duże i pomidorem (cienkie te plastry pokrój, tak 2-3 na sztukę)
5 sztuk ze szpinakiem, piersią kurczaka, pomidorem (cienkie te plastry pokrój, tak 2-3 na sztukę)
Salatka: Mix sałat, pomidor (najlepiej 1,5 pomidora), mozarella, kawałki mięsa z kurczaka (resztki co zostanie z nogi z p----i czy skrzydełek), jak jesteś biedny to polej sobie to olejem/oliwą i dopraw pieprzem i solą. Jak masz trochę chleba (np. sobie kupiłeś do zupy, albo masz czerstwy) to możesz sobie zrobić grzanki
Zupa jarzynowa:
Do wywaru na mięsie dodaj liść laurowy, ziele angielskie, dodaj ziemniaki pokrojone w kostke, dodaj mrożone warzywa i zagotuj. Wyłów te kości i korpusy i odddziel ugotowane mięso i wrzuć do zupy, chyba że wolisz bezpośrednio przy jedzeniu obgryzać - jak wolisz. Dopraw solą, pieprzem, suszonymi warzywami (jak masz, ale b--ń boże nie "jarzynką" czy innym kucharkiem), a jak się nie boisz glutaminianu sodu i rybomukleotydów to możesz pominąć wszystkie przyprawy (również liść laurowy i ziele angielskie) i dodać kostkę rosołową. Możesz sobie zupe zabielić śmietaną lub nie, zależy czy jesteś biednym studentem, czy robolem.
Pro tip, jak masz cebulę, to podsmaż ją sobie na oleju/oliwie i dodaj do zupy - będzie fajnie.
Jak się nie najadasz zupą to chleba sobie weź do tego
Jak coś to mi zostało trochę mięsa z kurczaka i planuję zrobić zupe tom kha z gotowej pasty z Kanokwanu
Może w połowie tygodnia napisze co zrobiłam dalej jak mi zabrakło żarcia
#gotujzwykopem #taniejedzenie
źródło: temp_file3465696089308108881
Pobierzźródło: temp_file7527177759488957932
PobierzTak, a o co chodzi?
A w 10 minut to ja się zbieram cała do pracy. Nie jem śniadań w domu od podstawówki. team: poranne wstawanie to nie moja bajka
No i cenowo to też świetna opcja, w Lidlu czesto są promocje na mielone, albo np. szynkę wieprzową (jak ktoś ma maszynkę może sam zmielić)
@vlodek2532: jak się zamawia
źródło: 0964dbfef9ee8485b311a1d3031b13765ad41c2a70c8b434045ac8770bd86f66
Pobierz