Hej, potrzebuję porady w sprawie zakupu nowego roweru. Głównie jeżdżę po szosie, czasami po utwardzonym szutrze, ale raz w roku wybieram się na dłuższą wyprawę rowerową z torbami Zastanawiam się, czy lepiej postawić na rower karbonowy, czy aluminiowy, biorąc pod uwagę dodatkowe obciążenie podczas takich wypraw (ważę około 100 kg).
Budżet mam do 10 tys. zł, choć jeśli zdecyduję się na aluminium, to chciałbym wydać trochę mniej. Jak na razie myślę o SUPERIOR X-ROAD Team Elite SE, ale może ktoś ma inne propozycje?
@MilegooDnia490: Trzeba się zdecydować jak ten rower będzie używany bo oprócz jazdy trudniejszymi szlakami rower trzeba oprzeć o drzewo czy murek, taki rower lubi się przewracać, będzie obrywać kamieniami czy okoliczne krzaki też nie pomagają.
@MilegooDnia490: to zależy jak bardzo będą Cię bolały uszkodzenia włókna węglowego - psychicznie i finansowo, bo wyprawy to często tyranie roweru i tak jak @4x80 napisał - czasem się przewróci.
@MilegooDnia490: To raczej szosa niż gravel. Osobiście jak bym dziś kupował gravela, to bym kupił coś ze stalową ramą i SRAMA Apex. Rama aluminiowa na nierównościach słabo tłumi drgania, stal i węgiel fajnie amortyzują. Pamiętaj, że do gravela fajnie mieć inserty do błotników i sakw. Pewnie bym coś takiego, albo
W takim razie chyba bardziej się skłaniam do aluminium/stali. No właśnie do tej stali nie jestem w pełni przekonany no bo jednak trochę więcej waży a nie jestem pewien czy będzie bardzo dużą różnica między odczuwaniem drgań
@Svenowsky miał kilka tytanów, obecnie mam 2 rowery na alu, ale nieco innej klasy niż to co zna większość i jakoś nie widzę różnicy w tłumieniu między tytanem, karbonem i alu (;
@MilegooDnia490 jeżdżę na masonach, cena z frameset to prawie cały Twój budżet. Z tańszych i dobrych to massacan, a z mainstreamu to treki, spece, rose
@MilegooDnia490: Są stalowe ramy lżejsze od podobnych aluminiowych. Zresztą różnica kilograma, przy wadze zestawu powiedzmy 115 kg raczej nie będzie odczuwalna.
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Budżet mam do 10 tys. zł, choć jeśli zdecyduję się na aluminium, to chciałbym wydać trochę mniej. Jak na razie myślę o SUPERIOR X-ROAD Team Elite SE, ale może ktoś ma inne propozycje?
#szosa #rower #gravel #wyprawyrowerowe
@MilegooDnia490:
To raczej szosa niż gravel.
Osobiście jak bym dziś kupował gravela, to bym kupił coś ze stalową ramą i SRAMA Apex. Rama aluminiowa na nierównościach słabo tłumi drgania, stal i węgiel fajnie amortyzują. Pamiętaj, że do gravela fajnie mieć inserty do błotników i sakw.
Pewnie bym coś takiego, albo
@MilegooDnia490: Są stalowe ramy lżejsze od podobnych aluminiowych. Zresztą różnica kilograma, przy wadze zestawu powiedzmy 115 kg raczej nie będzie odczuwalna.