Wpis z mikrobloga

czyli chińczyk powiedział, że bije na głowę wszystkie amerykańskie AI swoim modelem zbudowanym w 5 minut, w kiblu na trzech arduino i nie mamy powodu by w to nie wierzyć? w tym momencie warto delikatnie przypomnieć co pedział rotczajld.
#gielda
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@clrshck Ale co tutaj wiara ma do rzeczy jak to jest darmowy projekt open source i sam sobie możesz odpalić to AI lokalnie i protestować? Potestuj, porównaj i można wydawać opinię, nie trzeba chinolom wierzyć na słowo.
  • Odpowiedz
  • 0
@SonidoStark: ale potestować mogę tylko "wynik", a zwała jest przez to, że niby zrobili to śmiesznie mniejszym kosztem niż np. OpenAI, co podważa sens tak grubych inwestycji w ten sektor. z drugiej strony Chiny odpaliły 5 letnie wsparcie sektora AI na grube miliardy, więc coś się to kupy nie trzyma.
  • Odpowiedz
@clrshck To, że ten projekt jest robiony po kosztach to IMO oczywiste kłamstwo. Po pierwsze ze względu na ograniczony eksport GPU (Chiny dostają ograniczone wersję w stosunku do zachodu), a po drugie ze względu na to że tam wszystko reguluje partia niemożliwym jest zrobienie takiego AI przez zwykłych pasjonatów - tam potrzeba ogromnych farm GPU i żaden urzędnik nie przejdzie obojętnie obok takiego projektu.
  • Odpowiedz
@SonidoStark: IMO Kwestia jest taka. Oni po prostu używali modeli dostępnych na zachodzie do etykietowania oraz parametryzowania swojego mówiłem. Idąc niejako na skróty.
Zamiast trenować model z 60B parametrów robią to o rząd wielkości mniej i „stroją” wykorzystując gotowe modele.
  • Odpowiedz
@clrshck: Trzeba patrzeć z kilku perspektyw.
Coraz częściej można się spotkać z układami wysoko wyspecjalizowanymi - z racji, że miałem do czynienia z Analizatorem Rzeczywistych Układów Złożonych, to posłużę się nim jako przykładem - ARUZ jest znacznie szybszy na jednostkę pobranej energii niż dowolny superkomputer o poborze dziesięciokrotnie wyższym. Jednakże do zapytań odległych od głównego wykorzystania jest bezwartościowy. Możliwym jest, że mając pewną wiedzę o układach zachodnich, ktoś pokusił się
  • Odpowiedz
@clrshck wystarczy 5 min zabawy aby zorientowac sie ze model chinski jest duzo gorszy bo robiony na danych wygenerowanych przez chat GPT xD. Wystarczy zapytac o cos mniej popularnego i nic sie nie zgadza z tym co pisze.
  • Odpowiedz