Wpis z mikrobloga

#fotografia #sonyalpha #sony Hejo, potrzebuję uniwersalne FF body SONY głównie do portretu (ofkors z lampami), bo kupiłem sigmę 24-70 dg dn do Soniacza.
Jako że IQ (jakość obrazu) na bazowym ISO nie zmieniła się zbytnio od czasu 5Dmk2, Nikona D800 etc,mam na to dowody rozliczne xD także nie interesuje mnie oczywiście latest & greatest hype z YouTube.. Nie potrzebuję też AF do video, ważne by miał tam manualne nastawy, 8 bit też mnie nie boli, ludzie na canonie C100 też kręcili filmy dokumentalne etc...
Bardzo tanio można kupić używkę a7r2, 1000-1500 mniej niż a7iii.

Czy ktoś używa A7R2 i uważa, że to jest dalej okej wybór? Wiem, że ma baterię kiepską, ale to jakby sprzęt dokładnie do tego co chcę, fajnie dużo pikseli. Ma już eye AF to może tam się czasem przydać, w video też jest 4k spoczi (ja potrzebuje tylko 24/25fps).
Kupię sobie jakieś zapasowe bateryjki.

Czy "trzeba" kupić a7iii bo to jest jakaś potężna przepaść (wiem, że AF jest mega współczesny kozak / bateria lepsza / lepsza ergonomia body), choć i tak to będzie mega lipa w porównaniu do Panasonica S1 którego używałem, no ale trudno (lol). [EDIT: ergonomia, bo 'bebechy' miejscami lepsze] [EDIT2: Nie robię zdjęć samochodom rajdowym, Karynom na weselach, ani dzieciom w ruchu czy ptactwu z 600ml lufy] ^^
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jody_HiGHROLLER: różnica w działaniu między każdą kolejną generacją eye af jest zauważalna, więc do portretu brałbym najnowszą puszkę, która spełnia Twoje wymagnaia mpixowe. 7iii będzie dobre, jeśli Ci starczy mpixów.
  • Odpowiedz