Wpis z mikrobloga

Kolega Duńczyk pyta się mnie co to za akcja dzisiaj na mieście, że masa wolontariuszy chodzi z puszkami, zbierają pieniądze, jakieś koncerty, licytacje się odbywają itp. No to ja mu mówię, że mamy od 33 lat coś takiego jak WOŚP, że zbierane są pieniądze na sprzęt medyczny dla szpitali np w tym roku dla hematologii i onkologii dziecięcej i że jest to duże wydarzenie co roku u nas w Polsce oraz, że taka forma działalności charytatywnej jest tu bardzo popularna, dużo jest zbiórek w internecie chociażby na operacje czy rehabilitacje po wypadkach czy leczenie nowotworów. Kumpel oczy jak 5zł i pyta dlaczego państwo takich rzeczy nie pokrywa, tylko ludzie muszą z własnych kieszeni na to wykładać albo dosłownie żebrać w internecie, że co w takim razie z naszymi podatkami. Tłumaczę mu, że publiczna służba zdrowia jest skrajnie niedofinansowana i coraz bardziej głodzona, że wielu lekarzy u nas to kombinatorzy, którzy korzystają z państwowego sprzętu a przyjmują prywatnie, albo przyjmują poza kolejką swoje koleżanki (przykład Mamy Ginekolog), a obecny rząd kombinuje jak może żeby jeszcze bardziej obciąć finansowanie NFZ np. obniżając składkę zdrowotną bogatym przedsiębiorcom, a z drugiej strony WOŚP jest mocno promowany w publicznych mediach, a politycy i spółki skarbu państwa chętnie się dorzucają do prywatnej filantropii (tu podałem przykład licytacji barierek spod sejmu w zeszłym roku XD). Kolega wtedy już całkiem patrzy na mnie jak na debila i nie może uwierzyć, mówił że jak mieszkał w Danii to ani on ani nikt z jego rodziny czy znajomych nigdy nie korzystał prywatnie z lekarza, że państwo wszystko ogarnia i nie wytwarza przestrzeni na prywatny charitywashing dla bogaczy czy polityków, bo zwyczajnie nie ma takiej potrzeby.

Smutne co 35 lat rządów większych lub mniejszych ekonomicznych liberałów zrobiło z naszym państwem, społeczeństwem i usługami publicznymi.

#antykapitalizm #wosp #bekazlibka #bekazprawakow
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rainmaker97 przerosło cię wytłumaczenie koledze że WOŚP to obecnie po prostu coroczne święto w środku zimy? Zebrana kwota ma już znaczenie drugorzędne. Chodzi o taki jeden dzień poleczenia społeczeństwa, zabawy, pokazania ze ten jeden dzień biznes razem z wolontariuszami potrafi działać na jeden cel (oczywiście dla biznesu jest to kwestia społecznej odpowiedzialności biznesu i dzięki temu słupki się zgodzą)

Nie wiem, dla mnie zawsze fanem jest zobaczyć jak te dzieciaki cały
  • Odpowiedz
@Rainmaker97: a przed tymi 35-oma laty mieliśmy w naszej polityce ludzi, którzy potrafiliby dobrze zarządzać państwem? Czy może byliśmy trzymani na krótkiej smyczy u kogoś wiekszego? Kiedy przed 1990 mieliśmy prowadzoną politykę zgodnie z racją stanu i nie byliśmy pod okupacją? Te 35 lat dla liberałów to jest dopiero wierzchołek góry lodowej. Zresztą zobacz do kogo ty w ogóle chcesz porównywać nasz kraj xd
totemlesnychludzi - @Rainmaker97: a przed tymi 35-oma laty mieliśmy w naszej polityce...

źródło: sdfgdrgdfgdfg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Rainmaker97: mam nadzieję, że nie omieszkałeś wspomnieć koledze, że za szkalowanie Świntego Jerzego policja namierza cię w 2,137 sekundy i masz wjazd na chatę o 6? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Smutne co 35 lat rządów większych lub mniejszych ekonomicznych liberałów zrobiło z naszym państwem, społeczeństwem i usługami publicznymi.

@Rainmaker97: XDDD zniweczyli 45 lat pod ruskim butem xD
  • Odpowiedz
@Rainmaker97: bajeczka, w Danii są spore problemy z dostaniem się do lekarza w publicznej służbie zdrowia, ale prawo jest tak skonstruowane, że jeśli państwo nie jest w stanie ci pomóc w określonym terminie np. 7 dni dla podstawowych lekarzy typu dermatolog to możesz iść prywatnie i zostanie ci to zwrócone
  • Odpowiedz
@Rainmaker97: Duńczyk nigdy nic nie powie zlego na swoj kraj (tego w sumie powinniśmy się w Polsce od nich nauczyć) A prawda jest taka, że ta służba zdrowia w Danii wcale nie jest taka dobra. Ciężko się dostać do lekarzy, którzy i tak maja mocno w------e na pacjentów. Zwykłego badania krwi nie można dostać "bo przecież wszystko jest ok". A jak mówisz, że coś Ci dolega to lekarz Ci daje
  • Odpowiedz