Wpis z mikrobloga

Dlaczego bez dopłacania do kredytów sprzedaż teraz nie istnieje, a sytuacja deweloperów jest więcej niż beznadziejna to chciałbym przedstawić na poniższym obrazku pokazując pozycję takiej typowej osoby w sumie nawet zainteresowanej zakupem tego 36 metrowego apartamętu.

#nieruchomosci
mickpl - Dlaczego bez dopłacania do kredytów sprzedaż teraz nie istnieje, a sytuacja ...

źródło: zdolność

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: to nie jest typowa osoba tylko zarabiająca delikatnie ponad minimalna.

Typowa osoba ma około 4800 na rękę

Też należy pamiętać że nietypowe jest branie kredytów jako singiel, to jest fanaberia ostatnich lat. Typowe od dawien dawna były kredyty na parę, rodzinę, a do momentu uzyskania kredytu mieszkanie u rodziców lub teściów
  • Odpowiedz
@mickpl powiedz mi w jakich czasach samotny człowiek z pensją trochę więcej niż minimalna miał szanse na kupno nieruchomości?
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator: no to jest pewnie jakas niedoceniona księgowa, która po studiach została w pracy, na studiach ciągle leciala na minimalnej na uz, potem dostała w końcu uop to się cieszyla i potem podwyzke to też się cieszyła ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mickpl ciekawostka, w 2013 roku wziąłem kredyt: 349tys zł, 0zł wkładu własnego, 30 lat, rata 1515zł a zarabiałem wtedy 3360zł na rękę na UoP i jeszcze se bank mogłem wybrać xD i co źle było czy co? Żadnych dopłat nie potrzebowałem - po prostu normalne warunki były. Tera ich p-----o totalnie…
  • Odpowiedz
@mickpl: 7 lat temu miałem zdolność na kredyt na dwa mieszkania (fakt, że nie duże miasto i raczej typowe 50-60mkw, ale dwa). Przychód domowy od tej pory sukcesywnie acz mozolnie wzrasta. Teraz nie mógłbym kupić (przy minimalnym wkładzie własnym) mieszkania w którym mieszkam. Dlaczego? Bo mam dwójkę dzieci a wtedy nie miałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) To się nazywa polityka prorodzinna xD Deweloperzy to jeden rak,
  • Odpowiedz
@pysznewpierdalator: gospodarka działa w ten sposób, że co roku stać ciebie na więcej. Coraz więcej jedzenia, telefonów, samochodów itd. A tuj okazuje się, że z biegiem czasu gospodarka jest wydajniejsza zarabiasz coraz więcej różnych dóbr a mieszkania możesz kupić coraz mniej. Tak się społeczeństwo nie umawiało z "systemem". Tutaj nie ma być tak, że jak ktoś zarabia średnią krajową to 10 lat temu było go stać na 50m2 a dzisiaj
  • Odpowiedz
typowa osoba zarabia 6-7 koła a nie 3900 xd

@In_thrust_we_trust: Bzdura, polecam wyjść z wojewódzkiej albo IT/korpo bańki. Wielka Polska Powiatowa rządzi się innymi prawami i tam jak masz umowę o pracę a nie zlecenie to już jest sukces, ale większość to minimalna + ewentualne premie gdzie łącznie może dostaniesz to 4000 netto.

Też należy pamiętać że nietypowe jest branie kredytów jako singiel, to jest fanaberia ostatnich
  • Odpowiedz
@typowyWykopekMizogin: fanaberia względem zamożności tego państwa. To że jest singlem nie znaczy że w kilka lat się rozwinęliśmy na tyle, że teraz jedna osoba, a nie para, może sobie na kredyt pozwolić.

Niestety, dzisiaj singla nie stać na kredyt w pojedynkę na mieszkanie w top5. Wielkie mi halo

Czemu nie napiszesz że jak to 18 latek skończył kurs prawo jazdy i na samochód go nie stać? Co ma rowerem jeździć?
  • Odpowiedz
@Wejd1: przestań sobie żarciki urządzać. Mamy zmienne oprocentowanie kredytów. Gdzie byliście w 2021 jak mieliśmy NAJTANSZE kredyty na świecie? Tak to sobie możemy pi3rdolic bez sensu, a i tak na koniec dnia będzie się liczyło średnie oprocentowanie od pozostałego kapitału na przestrzeni całego okresu kredytowania
  • Odpowiedz