Wpis z mikrobloga

#wiesz #tojestmultikonto #ciekawe #antropologia #biologia #chemia #fizyka #nauka #narkotykizawszespoko #gruparatowaniapoziomu

LECZ SIĘ TYM, CZYM SIĘ STRUŁEŚ

Właśnie usłyszałem swoje imię, a później usłyszałem "Wiesz, która jest już godzina?". Spałem i byłem sam, więc nikt tego do mnie nie powiedział. Ale ja nie o tym. Dostałem czegoś w rodzaju "olśnienia". Nagle zrozumiałem, że inteligencja jest dziełem przypadku, chociaż nie to mam na myśli. Inteligencja wypróbowując różne możliwości stara się znaleźć najlepsze możliwe rozwiązanie, jest w tym element losowości, ale działanie jest jak najbardziej celowe, chociaż nie zawsze świadome. Niektóre wielkie odkrycia naukowe powstały przez przypadek lub zbieg okoliczności. Stąd też wziął się mój pomysł, że świadomość i inteligencja są niejako bronią organizmów żywych ułatwiającym im przetrwanie i adaptację do zmiennych, niekiedy trudnych warunków środowiskowych. W podobny sposób działają różne naturalne "pestycydy" wytwarzane przez rośliny, substancje trujące, działające w różny sposób na układ nerwowy "pożeraczy". Mają one chronić rośliny przed wyginięciem. Ludzie nauczyli się wykorzystywać psychoaktywne substancje roślinne do własnych celów, chociażby żując liście koki, paląc tytoń czy pijąc napar z ziaren kawy. Inteligencja w świecie zwierząt jest właściwie tym samym co alkaloidy pełniące funkcje obronne u roślin. Żyjemy w warunkach, które w ogóle do nas nie pasują, jesteśmy przecież "małpami", to sprawia, że taki stan bywa trudny psychicznie do zniesienia, dlatego też sięgamy po różne substancje psychoaktywne. Pełnią one funkcję leków. Co jeszcze bardziej zastanawia, to fakt, że wiele leków to zmodyfikowane przez branżę farmaceutyczną alkaloidy roślinne, sprzedawane jako całkowicie nowe, autorskie substancje chemiczne. Są one pod pewnymi względami lepsze od swoich naturalnych odpowiedników, ale mają też swoje wady. Stawiam więc tezę, że inteligencja to b--ń, taka sama b--ń jak "b--ń chemiczna" wytwarzana przez rośliny. Komórki nerwowe komunikują się za pomocą silnie trujących neuroprzekaźników, których sposób uwalniania można regulować za pomocą alkaloidów wytwarzanych przez rośliny. Co ciekawe robią to nawet dziko żyjące zwierzęta.
tojestmultikonto - #wiesz #tojestmultikonto #ciekawe #antropologia #biologia #chemia ...

źródło: neuroscience-human-nature-developmental-evolution-nature-nurture-newborn

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nagle zrozumiałem, że inteligencja jest dziełem przypadku, chociaż nie to mam na myśli. Inteligencja wypróbowując różne możliwości stara się znaleźć najlepsze możliwe rozwiązanie, jest w tym element losowości, ale działanie jest jak najbardziej celowe, chociaż nie zawsze świadome.

@tojestmultikonto: Nie znając efektu końcowego swojego działania nie działa się przecież w pełni świadomie. Wiele odkryć powstało przez przypadek, a pewne leki miały służyć do leczenia zupełnie innych dolegliwości i z tą
tojestmultikonto - >Nagle zrozumiałem, że inteligencja jest dziełem przypadku, chocia...

źródło: ihave

Pobierz
  • Odpowiedz