Wpis z mikrobloga

Wielkie obciążenie JDG podatkami to mit mający na celu utrzymanie przywilejów psuedo przedsieborcow kosztem pracowników. Średnia kwota od której "przedsiębiorcy" płacą składki jest 2 razy niższa od tej której płacą pracownicy. Dochody zaś były 2 x większe niz przychody pracowników.W rezultacie JDG partycypuje 4 x mniej w utrzymaniu systemu mniej niż pozwalałoby na to dochody.
Podsumowując: Rozumiem, że ktoś walczy o swój interes i chce mieć jak najwięcej, ale nie powklejamy mitów że przedsiębiorcy są ciemiężeni podatkami.

Źródło: https://x.com/tomlasocki/status/1883143575124218239

#ekonomia #gospodarka #finanse #polska #afera #inwestycje #nieruchomosci
Xianist - Wielkie obciążenie JDG podatkami to mit mający na celu utrzymanie przywilej...

źródło: mity

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xianist: ten żart z Polakami w piekle ściągającymi innych Polaków jak próbują się wydostać z kotła jest całkowicie prawdziwy xd jakbyście zamiast hejtując B2B poświęcili tę energię na nacisk na rządzących, żeby poprawili warunki pracy na UoP (np. podwyższenie skandalicznie niskiego drugiego progu podatkowego, polepszenie kondycji ZUSu) to ludzie sami by wracali na UoP.
  • Odpowiedz
  • 94
B2B poświęcili tę energię na nacisk na rządzących, żeby poprawili warunki pracy na UoP (np. podwyższenie skandalicznie niskiego drugiego progu podatkowego, polepszenie kondycji ZUSu)

@bart40404: czyli zamiast sensownego wyrównania odpodatkowa proponujesz obniżenie składek na UoP. Problem polega na tym że ktos przywileje psuedoprzedsiębiorców musi otrzymywać. Jak chcesz polepszyć kondycje zusu jeżeli pseudoprzedsiebiorcy nawet nie będą w stanie wypracować sobie emerytury minimalnej i bedą je pokrywać inni podatnicy? Twoja propozycja to
  • Odpowiedz
@Xianist: Na JDG ryzykujesz całym swoim majątkiem i nigdy nie masz urlopów i chorobowych więc ponosisz większe ryzyko niż pracownik. A podatki już i tak są wysokie, w samym 2024 państwu w podatkach oddałem 120 tysięcy. Przecież czym większe podatki zapłacę tym mniej pracowników zatrudnię bo inaczej biznes nie będzie się spinać.
  • Odpowiedz
  • 12
@Tetsuya: Jeżeli jesteś prawdziwym przedsiębiorcom i zatrudniasz ludzi, to dla takich biznesow zgodnie z rekomendacją powinny być ulgi + progresja. Niestety większość to wolne zawody uciekające przed podatkami.
  • Odpowiedz
  • 7
Spoko ale to jest coś za coś. Osoby na JDG nie mają płatnych urlopów, L4 i czeka ich głodowa minimalna emerytura z ZUS więc nie rozumiem tego ciągłego czepiania się.
  • Odpowiedz
@Xianist: Mylisz przyczynę ze skutkiem:
1) ja chciałbym mieć państwo, które wypłaca wysokie emerytury osobom, które wpłacały wysokie składki. Niestety na UoP nie mam takiej gwarancji, bo wszystkie moje składki idą na obecnych emerytów, a sam w przyszłości dostanę niską emeryturę. Dlatego też właśnie ludzie wolą uciec na B2B, bo płacisz niskie składki i możesz samemu odkładać pieniądze na emeryturę, bo z ZUSu i tak prawie nic nie dostaniesz. Gdybyście naciskali
  • Odpowiedz
@Xianist musisz rozróżnić dwie rzeczy :) podajesz statystyki dla JDG a potem piszesz o polskich przedsiębiorcach.
Wiesz, że prowadzenie prawdziwej firmy z pracownikami to zupełnie inny Level niż udawanie bycia businessmanem na jdg xD
  • Odpowiedz
Banały są fajne, ale niestety nie rozwiązuja rzeczywistości.

@Xianist: przecież tym właśnie się posługujesz. Tobie (czy też raczej postulującym podniesienie podatków) nie chodzi o poprawę czegokolwiek, a jedynie o utrudnienie życia innym, taka czysta zawiść, czy też wyżej wspomniane wiadro krabów. Jak to rozpoznać? Ano wystarczy prosty test - podnieśmy te podatki wszystkim, łącznie z tym biednym, ciemiężonym ludem - nagle się okaże, że tyle to nie.

chcą mieć po prostu
  • Odpowiedz
@bart40404: No ja jestem na B2B właśnie dlatego żeby sobie te podatki zoptymalizować i jest to totalnie nie fair wobec tych, którzy nie mają możliwości ucieczki na B2B. Myślę że większość ludzi chętnie poprze poprawę warunków na UOP ale nikt z polityków tego nawet nie proponuje. Tusk natomiast dogadał się z UE że Polska jednak nie będzie ozusowywała umów zlecenie. Oznacza to że dalej mamy kilka milionów pracowników na zleceniu,
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: nigdzie nie powiedziałem, wszyscy mają płacić 8%. No, ale tak, oczywiście jestem gimbusem, bo uważam, że to nieuczciwe gdy drugi próg podatkowy nie był waloryzowany od kilku lat, a inflacja skumulowana w tym czasie to 40% xD
  • Odpowiedz
@bart40404: Jedno się nie kłóci z drugim. Progi podatkowe dla UoP powinny zostać podniesione, tak samo jak podatki dla pseudo przedsiębiorców. W tym momencie cały kraj składa się na utrzymanie lekarzy i programistów, którzy płacą groszowe kwoty na ZUS czy NFZ, a na starość sami będą latać z ryjem czemu mają takie niskie emerytury.
  • Odpowiedz
@Anien:
1) no nie do końca się zgodzę, z moich znajomych na B2B praktycznie każdy jest świadomy, że emerytura będzie głodowa, więc odkładają część pieniędzy na starość. Większy problem będzie z tymi na UoP, bo z tego co widzę to oni często są zakredytowani pod korek na mieszkania i samochody i w większości nie są świadomi, że ich emerytura też będzie tragiczna, mimo płaconych wysokich składek emerytalnych.
2) patrząc na
  • Odpowiedz