Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad złożeniem podania o stopień niepełnosprawności natomiast tam jest podział na chorobę zasadniczą i "towarzyszące" no i ktoś konkretnych lekarz musi to wypełnić a ja leczę się u:

- neurolog - stwardnienie rozsiane (od niedawna)
- gastrolog - wrzodziejące zapalenie jelita grubego - od ~8 lat
- hepatolog - PSC (pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych) - od ~3 lat
- psychiatra - na depresję z przerwami i u różnych lekarzy - od ~8 lat. Chodziłem na terapię na NFZ kilka lat

No i nie wiem do kogo mam iść i co ma być tą podstawową?
Bo wiele objawów jest takich że dla naprawdę nie wiadomo o jaką chorobę chodzi.
Niby SM byłoby pewnie wyborem ale mam diagnozę od niedawna bo objawy zrzucałem na inne choroby.

A rodziny w ogóle nie wie co jest 5 bo leczę się w poradnikach specjalistycznych a on głównie klepie mi L4 na przeziębienia itd.

Pozdro i dzięki jak ktoś odpowie cokolwiek sensownego.

#niepelnosprawni #stwardnienierozsiane #zdrowie #depresja #lekarz #wzjg #crohn
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przegrywam_przez_miasto ja mam SM i poszedłem na na wizytę do mojej neurolog, żeby wypełniła mi ten świstek. Zależy jaki chcesz stopień, na umiarkowany w teorii musisz być niesamodzielny w życiu codziennym, wiele zależy co już masz w papierach, bo od tego i co zaprezentujesz na komisji ma znaczenie jaki stopień dostaniesz. Na komisji nawet jeżeli w badaniach wypadniesz słabo, ale w pytaniach np. Czy sam robisz sobie zakupy, odpowiesz, że tak,
  • Odpowiedz
@coNNectov no właśnie ale przecież ja nie dostaje żadnych specjalnych papierów od lekarzy...

Po prostu chodzę na wizyty i robię kolejne badania i co najwyżej dostaje wyniki poprzednich.

Nikt mi nie daje żadnych papierów w stylu że gorzej się czuję bo nie ma na to czasu bo za drzwiami czeka kolejnych 10 pacjentów na wizyty z opóźnieniem 2h
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto ale masz jakąś dokumentację medyczną swoich chorób, no chyba nikt ci nie zdiagnozował smu bez wizyty w szpitalu. Więc zbierasz całą dokumentację medyczną jaką masz, jak coś ci brakuje to idziesz do lekarza od swojej danej przypadłości, żeby wystawił zaświadczenie o przebiegu choroby, potem idziesz do lekarza prowadzącego / internisty, żeby wypełnił ci ten papier, który jest wymagany na komisji. Jeden lekarz może ci na podstawie dokumentacji medycznej zamieścić też
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto jak sobie wejdziesz na odpowiedni urząd, gdzie będziesz składał wniosek o niepełnosprawność to tam powinien być dostępny do pobrania wniosek dla lekarza i on musi ci go wypełnić, pamiętaj, że ten wniosek jest ważny 30 dni od momentu wypełnienia. Dużo zależy od komisji, od twoich papierów i od tego co „zaprezentujesz” na komisji. Jeżeli jesteś całkowicie sprawny fizycznie to na sam SM możesz mieć problem dostać. Ale ciężko mi jest
  • Odpowiedz
@przegrywam_przez_miasto: mógłbyś trochę powiedzieć o tym jak odczuwa się stwardnienie rozsiane? Wiem że mogę poczytać, ale chciałbym się dowiedzieć tak z praktyki i z tego co sam czytałeś bo pewnie już się "doktoryzowałeś". U mnie chyba rzs ale jestem na początku procesu badania, ale ze sporymi problemami z stanem zapalnym
  • Odpowiedz
@coNNectov dzięki, ale mam pytanie z moich papierów przecież nie wynika że faktycznie często nie mam siły wyjść z domu i przysypiam w pracy, tylko mam przykładowo w wypisie ze szpitala osłabienie ramion i bóle oczu.
Więc co pytają się na komisji i na tej podstawie oceniają?

@interpenetrate no różne som odmiany i różnie osoby przechodzą. U mnie jest brak siły i od kliku lat stopniowo coraz bardziej nie miałem siły w
  • Odpowiedz