Wpis z mikrobloga

Nie rozumiem, dlaczego ludzie po rozwodzie nie wracają do swojego nazwiska rodowego. Tyczy się to i kobiet jak i mężczyzn, bo coraz częściej się zdarza, że mężczyzna przyjmuje nazwisko żony. Po co komuś nazwisko osoby, z którą prawnie już nic go nie łączy? Po co po rozwodzie być nadal utożsamianym jako żona/mąż osoby X? Tym bardziej, że w ciągu 3 miesięcy od uzyskania rozwodu można się o to ubiegać bez żadnych większych problemów formalnych.

#malzenstwo #rozwod #nazwisko #zwiazki
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zygmunt Solorz :)

@ricky_fernando:
Piotr Zygmunt Józef Krok Solorz Żak
Ciekawostką jest, że Komorowski dziękując Solorzowi za transmisję meczu siatkówki w 2014 powiedział Piotrkowi Solorzowi. Z przyzwyczajenia użył imienia którego używał Solorz posługując się fałszywymi dokumentami w Niemczech.
Służba nie drużba.
  • Odpowiedz
@DEMONzSZAFY: dużo jest takich sytuacji, ale nikt nie rozdmuchuje, sama mam kilku znajomych którzy tak zrobili, ze znanych osób to np Zbigniew Solorz (z Polsatu) ma nazwisko po pierwszej żonie a potem dodał też od drugiej żony
  • Odpowiedz
@panthererose a po ch*j zmieniać? ( ͡° ʖ̯ ͡°) dodatkowe formalnosci w imie zmiany jednego zlepku liter na drugi? ʕʔ bo „literki sie kojarzą z ex” i „ludzie mnie kojarza z ex”? meh. po ch*j zmieniać w malzenstwie, ale jak juz zjienisz i ten, kto musi, znowu cie jakos identyfikuje to znowu kolejna późniejsza zmiana to próżność
  • Odpowiedz
@panthererose bo zmiana wszystkich dokumentów to problem. Jak ktoś zawodowo bazuje na tym że jest rozpoznawalny to zmiana nazwiska często kończy się tym że trzeba budować swój wizerunek na nowo. Dlatego często aktorzy czy inni celebryci nie zmieniają w ogóle nazwiska nawet po ślubie by nie zostać zapomnianymi czy mylonymi z kimś innym
  • Odpowiedz
  • 1
@Kitku_Karola: zmiana raptem 3 dokumentów w najgorszych okolicznościach, zależy od tego czy ktoś jeździ samochodem i czy podróżuje. Faktycznie wielka fatyga XD
Ile osób zawodowo jest rozpoznawalnych z nazwiska? Tak samo z celebrytami, to jest jakiś śmieszny odsetek ludzi w ogóle niereprezentatywny. Ja pytam o zwykłych ludzi
  • Odpowiedz
@panthererose jak jesteś sprzedawcą czegoś to Twoi klienci polecają Cię znajomym i jak zmienisz nazwisko to możesz nie być znaleziony. Jak masz firmę to też nagle zmiana nazwiska może sprawić że obecni klienci mogą Cię nie znaleźć lub myśleć że jesteś kimś innym. Zmienić dokumenty to jedno a potem te dokumenty zaktualizować we wszystkich bankach, sklepach internetowych, dostawcach prądu/wody a także trzeba podpisywać aneksy do umów u pracodawcy. Sama jak zmieniałam
  • Odpowiedz
  • 0
@Kitku_Karola: jak jesteś sprzedawcą to ludzie znają cie pod firmą a nie pod nazwiskiem i to się tyczy każdego rodzaju działalności. To wszystko co wymieniasz typu bank czy XD sklep internetowy to zwykła formalność, a podpisanie aneksu z pracodawcą to już w ogóle zwykła korekta. To że Ty pracujesz pod innym nazwiskiem oznacza, że twoje miejsce pracy jest jakieś liche skoro im to nie przeszkadza XD
  • Odpowiedz
@panthererose: Przede wszystkim to czasami powoduje od matki dodatkowych wyjaśnień, szczególnie na granicy spoza UE. Powodują czasem jakieś dziwne nieporozumienia, np wątpliowści w przedszkolu, szkole, żłobku mając inne nazwisko, czy ma "uprawnienia" do dzieci.
No i w urzędzie musi udowodnić pokrewieństwo przy wyrabianiu dowodu, paszportu...
  • Odpowiedz
  • 1
@yorimo: co za absurdalne argumenty.

Po pierwsze to przy kwestii „dodatkowych wyjaśnień” najprawdopodniej nie masz na myśli granicy spoza UE, a co najwyżej spoza strefy Schengen. Jakich wyjaśnień? Odnośnie czego? Komu mają być składane te wyjaśnienia?

Po drugie można nie mieć uprawnień do dziecka posiadając to samo nazwisko, bo można mieć ograniczoną władzę albo pozbawioną. Nie słyszałam, aby w prawie istniało domniemanie, że osoba posiadająca to samo nazwisko ma uprawnienia
  • Odpowiedz