Wpis z mikrobloga

#laptopy #gaming #lenovo #acer #gry
Hej, możecie mi polecić jakiegoś fajnego, mocnego laptopa do 8-9k? Ostatnio padł mi mój
5-cio letni Lenovo Legion (wcześniej pojawiały sie błędy z niedziałającą klawiaturą, do tej pory nie działała w ogóle - majstry nie umiały naprawić i nie byli pewni gdzie problem). Szukam czegoś bezkonflikowego, czegoś co posłuży bez usterek na długi czas i na czym da się fajnie, przyjemnie pograć w najnowsze gierki. Uprzedzam że kompa stacjonarnego nie chce ze względu częstą zmianę miejsca. Słyszałem, że AMD lepszy od Intela, no i rtx musi siedzieć. Mam nadzieję że pomożecie Mirki bo ja troche zielony jestem w te sprawy ://
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Trox034: nie kupuj tak drogiego, wzrosty od 5k pln w górę sa marginalne bo nikt nie dostarcza odpowiedniego chłodzenia i zasilania. A i tak po 3 latach bedzie gruzem.

AMD ora Intela w szczególności w laptopach

Kup kolejnego legiona z rtx4060 i tyle
  • Odpowiedz
  • 0
A spotkałeś się z przekonaniem że z nowymi legionami są często problemy? Typu ta klawa nie działająca, jakieś inne? Jeden chłopek mi tak powiedział i teraz z dystansem do nich podchodze, nie wiem czy nie błędnie, bo jednak legiony są chyba w topce tych gamingowych. Jeszcze pytanko mam o wersje slim. Czy slim oznacza że system chłodzenia jest dużo gorszy niż w wersjach bez slim?
  • Odpowiedz
@Trox034: nie, ten laptop legion slim to normalny legion tylko tak się w tej generacji nazywa bóg w sumie wie czemu bo slim to jest tylko z nazwy
  • Odpowiedz
@Trox034: jedyne problemy o jakich ja osobiście słyszałem tak nagminniej z tymi nowymi legionami dotyczyły tej wersji z ekranem oled 14-calowej i dotyczyły temperatur które na początku były spoko potem już niezbyt co nie powinno dziwić jak upchali to w tak mały laptop
  • Odpowiedz
@Trox034: A i patrz czy laptop który kupujesz ma ram normalny czy wlutowany przykładowo ten 14 calowy ma ram wlutowany i nie rozbudujesz później nic gdybyś chciał, widziałem też legiona co miał jedną kość normalną 8gb drugą lutowaną xd
  • Odpowiedz
  • 0
Dzięki bardzo za dużą odpowiedź! Jeszcze kumpel mi powiedział żeby może przeczekać do marca/kwietnia żeby wyszły rtx5000. Chociaż nie wiem czy jest sens, jeśli najwyższej mocy nie potrzebuje. Plus chyba ceny bedą ze 2x większe za nie. Co o tym myślisz?
  • Odpowiedz
@Trox034: Może być dobrze zaczekać jak ci się nie pali nawet nie z tym żeby odrazu tego legiona z rtx 5000 kupić bo ceny tak jak piszesz mogą być odjechane, ale po to żeby mieć tego z rtx 4000 taniej. Ale z tym to się sam musisz zastanowić czy chcesz czekać czy nie
  • Odpowiedz
@dzem_z_rzodkiewki: mnie nawet wyglad tych nadchodzacych legionow z rtx 5000 nie lezy bo stracily ten stonowany ton i wygladaja jak inne lapki gamingowe, a i porty z tylu traca na rzecz wentylacji i ips na rzecz oleda gdzie to drugie niby spoko, ale jak sie sprawdzi nie wiem
  • Odpowiedz
@Trox034: jakby ci sie żaden Legion nie spodobał to weź Acera ale różnicy raczej nie zauważysz, oni się ścigają wszyscy w tym żeby był rtx taki i śmaki oraz procesor ale cała reszta to jest minimum

Najlepiej w domu swoją klawiaturę podłączyć i swój monitor, a jak gra nie wymaga ostatnich soków z karty graficznej to można dać limit fps żeby tak nie wiał
  • Odpowiedz
  • 0
Panowie, a jesteście w stanie powiedzieć coś o sklepie x-kom? Znalazłem dwie oferty, jedną na mediaexpert, drugą właśnie tam. Różnica jest taka że na x-komie bym miał rtx4070, pamięć 1tb+500gb, a na media expert rtx4060, ssd 1tb. Różnica w cenach to jakieś 300-400zł. Obie oferty dotyczą Lenovo Legion Slim 5. Czy x-kom jako sklep jest legit i w razie jakichś problemów ze sprzętem da sie z nimi normalnie dogadać?
  • Odpowiedz
  • 0
Dlaczego na x-komie są tak w porządku ceny w stosunku do media expert np? Jak patrzyłem na media expert to rtx4070 15gb ramu i 512gb ssd kosztuje 7500, natomiast na x-komie ten sam laptop z 32gb ramu i ssd 1tb+500gb to koszt ok 7600zł. Czy media expert lubi sobie po prostu dowalić cene w górę? Dopytuje tak o tego x-koma bo szczerze pierwszy raz mam z nim styczność i ten przestrzał cenowy
  • Odpowiedz