#laptopy #gaming #lenovo #acer #gry Hej, możecie mi polecić jakiegoś fajnego, mocnego laptopa do 8-9k? Ostatnio padł mi mój 5-cio letni Lenovo Legion (wcześniej pojawiały sie błędy z niedziałającą klawiaturą, do tej pory nie działała w ogóle - majstry nie umiały naprawić i nie byli pewni gdzie problem). Szukam czegoś bezkonflikowego, czegoś co posłuży bez usterek na długi czas i na czym da się fajnie, przyjemnie pograć w najnowsze gierki. Uprzedzam że kompa stacjonarnego nie chce ze względu częstą zmianę miejsca. Słyszałem, że AMD lepszy od Intela, no i rtx musi siedzieć. Mam nadzieję że pomożecie Mirki bo ja troche zielony jestem w te sprawy ://
@Trox034: nie kupuj tak drogiego, wzrosty od 5k pln w górę sa marginalne bo nikt nie dostarcza odpowiedniego chłodzenia i zasilania. A i tak po 3 latach bedzie gruzem.
A spotkałeś się z przekonaniem że z nowymi legionami są często problemy? Typu ta klawa nie działająca, jakieś inne? Jeden chłopek mi tak powiedział i teraz z dystansem do nich podchodze, nie wiem czy nie błędnie, bo jednak legiony są chyba w topce tych gamingowych. Jeszcze pytanko mam o wersje slim. Czy slim oznacza że system chłodzenia jest dużo gorszy niż w wersjach bez slim?
@Trox034: jedyne problemy o jakich ja osobiście słyszałem tak nagminniej z tymi nowymi legionami dotyczyły tej wersji z ekranem oled 14-calowej i dotyczyły temperatur które na początku były spoko potem już niezbyt co nie powinno dziwić jak upchali to w tak mały laptop
@Trox034: A i patrz czy laptop który kupujesz ma ram normalny czy wlutowany przykładowo ten 14 calowy ma ram wlutowany i nie rozbudujesz później nic gdybyś chciał, widziałem też legiona co miał jedną kość normalną 8gb drugą lutowaną xd
Dzięki bardzo za dużą odpowiedź! Jeszcze kumpel mi powiedział żeby może przeczekać do marca/kwietnia żeby wyszły rtx5000. Chociaż nie wiem czy jest sens, jeśli najwyższej mocy nie potrzebuje. Plus chyba ceny bedą ze 2x większe za nie. Co o tym myślisz?
@Trox034: Może być dobrze zaczekać jak ci się nie pali nawet nie z tym żeby odrazu tego legiona z rtx 5000 kupić bo ceny tak jak piszesz mogą być odjechane, ale po to żeby mieć tego z rtx 4000 taniej. Ale z tym to się sam musisz zastanowić czy chcesz czekać czy nie
@dzem_z_rzodkiewki: mnie nawet wyglad tych nadchodzacych legionow z rtx 5000 nie lezy bo stracily ten stonowany ton i wygladaja jak inne lapki gamingowe, a i porty z tylu traca na rzecz wentylacji i ips na rzecz oleda gdzie to drugie niby spoko, ale jak sie sprawdzi nie wiem
@Trox034: jakby ci sie żaden Legion nie spodobał to weź Acera ale różnicy raczej nie zauważysz, oni się ścigają wszyscy w tym żeby był rtx taki i śmaki oraz procesor ale cała reszta to jest minimum
Najlepiej w domu swoją klawiaturę podłączyć i swój monitor, a jak gra nie wymaga ostatnich soków z karty graficznej to można dać limit fps żeby tak nie wiał
Panowie, a jesteście w stanie powiedzieć coś o sklepie x-kom? Znalazłem dwie oferty, jedną na mediaexpert, drugą właśnie tam. Różnica jest taka że na x-komie bym miał rtx4070, pamięć 1tb+500gb, a na media expert rtx4060, ssd 1tb. Różnica w cenach to jakieś 300-400zł. Obie oferty dotyczą Lenovo Legion Slim 5. Czy x-kom jako sklep jest legit i w razie jakichś problemów ze sprzętem da sie z nimi normalnie dogadać?
@Trox034: Aktualnie w tej cenie celuj w Legiona, chyba byłeś zadowolony z poprzednika? W Twoim budżecie spokojnie możesz celować w RTX4070 więc i tak będzie przeskok z RTX4060.
Dlaczego na x-komie są tak w porządku ceny w stosunku do media expert np? Jak patrzyłem na media expert to rtx4070 15gb ramu i 512gb ssd kosztuje 7500, natomiast na x-komie ten sam laptop z 32gb ramu i ssd 1tb+500gb to koszt ok 7600zł. Czy media expert lubi sobie po prostu dowalić cene w górę? Dopytuje tak o tego x-koma bo szczerze pierwszy raz mam z nim styczność i ten przestrzał cenowy
Hej, możecie mi polecić jakiegoś fajnego, mocnego laptopa do 8-9k? Ostatnio padł mi mój
5-cio letni Lenovo Legion (wcześniej pojawiały sie błędy z niedziałającą klawiaturą, do tej pory nie działała w ogóle - majstry nie umiały naprawić i nie byli pewni gdzie problem). Szukam czegoś bezkonflikowego, czegoś co posłuży bez usterek na długi czas i na czym da się fajnie, przyjemnie pograć w najnowsze gierki. Uprzedzam że kompa stacjonarnego nie chce ze względu częstą zmianę miejsca. Słyszałem, że AMD lepszy od Intela, no i rtx musi siedzieć. Mam nadzieję że pomożecie Mirki bo ja troche zielony jestem w te sprawy ://
AMD ora Intela w szczególności w laptopach
Kup kolejnego legiona z rtx4060 i tyle
Najlepiej w domu swoją klawiaturę podłączyć i swój monitor, a jak gra nie wymaga ostatnich soków z karty graficznej to można dać limit fps żeby tak nie wiał
https://www.x-kom.pl/p/1280058-laptop-15-16-lenovo-legion-slim-5-16-ryzen-7-8845hs-32gb-5121tb-rtx4070-240hz.html?sm=techlords wersja z matrycą 240Hz jest lepsza. Warto wybrać wersje z dwoma dyskami różnica w cenie tylko 100 zł.