Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #budowadomu #remontujzwykopem #wentylacja #kominiarz
No i kolejny problem… wentylacja. Gdy w trakcie budowy rezygnowałem z rekuperacji nie byłem świadomy że do prawidłowo działającej wentylacji grawitacyjnej będe potrzebował okna z nawiewnikami. Teraz gdy otworzę okno jest ciąg prawidłowy, natomiast gdy okna są szczelne, wieje od komina do komina (jeden z kominów jest w łazience i to nim powietrze jest wyprowadzane, natomiast nawiewa salonie i w pokoju), czasem zaciąga też smród z kanalizacji. Jest jakiś sposób żeby rozwiązać ten problem bez dziurawienia okien?
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jaketu @Lonate
Odpowietrzenie jest odprowadzone do kominka dachowego (kominek dachowy co prawda jest niedaleko komina głównego ale gdy sprawdzałem w którą stronę biegnie tam powietrze to wylatuje ono z budynku). To jest inny temat do którego też kutfa nie mam siły, gdyż z każdej rury kanalizacyjnej nawiewa powietrze do domu, z wentylacji kanalizacji wywiewa i za uja nie wiem którędy to powietrze wpada.

@darek-jg poważnie?
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: Nie musisz dziurawić okien, jak ci ich tak bardzo szkoda. Możesz też podziurawić ściany ( ͡° ͜ʖ ͡°). Komin wyciągowy generuje najwyraźniej takie podciśnienie, że powietrze szuka najprostszej drogi do wyrównania ciśnienia w domu. W tym przypadku jest to cofka z komina kanalizacji. Jedyne rozwiązanie to umożliwienie nawiewu przez kontrolowane przepusty, czyli nawiewniki w oknach. Nie można mieć tylko pół systemu wentylacji grawitacyjnej, by działała
  • Odpowiedz
@kamycha nikt, ludzie zrozumcie że moje budowanie to błąd za błędem (nie znałem się na tym, robiłem to pierwszy raz i pewnie ostatni w życiu, kierownik oczywiście wyjepane) Dopiero jak wychodzą jakieś kwiatki wie rzeczy rozumiem. Niestety. Moja różowa jest na kilku grupach budowlanych i pocieszam się tym że inni mają gorsze fuszerki np. komin wentylacyjny zakończony na strychu.( ͡° ͜ʖ ͡°)

Na dachu mam dachówkę z
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: kup sobie otwornice 100, wywierc w scianie dziure, wsadz rure, od strony elewacji daj czerpnie a od strony domu anemostat i po problemie. Jak nie chcesz zapachów tą włóż filtr do rury, są specjalne okrągłe, ale pogarszają ciąg więc wtedy lepiej więcej tych dziur i po problemie.
  • Odpowiedz
@DorodnyTucznik: a na jakim etapie masz budowę? Możesz sobie zrobić wentylację mechaniczną nadciśnieniową, musiałbyś tylko trochę rur wentylacyjnych rozprowadzić i schować gdzieś na poddaszu wentylator, wtedy kominy spełnią swoją rolę.
Mając te rury możesz płynnie przeskoczyć do rekuperacji.
  • Odpowiedz