Wpis z mikrobloga

Mój kumpel pracuje w Januszexie w takim teamie, który składa się z 8 osób, a konkretnie 6 lasek, które mało co ogarniają i 2 typów (w tym mój kumpel), którzy ogarniają i poprawiają robotę po tych 6 laskach, które tylko p------ą o antykoncepcji, ruchaniu, horoskopach i innych tematach obyczajowych.

No i oczywiście tych dwóch kolesi na podobnej pensji co tamte laski, ale jak mój kumpel poszedł teraz po podwyżkę to janusze z zarządu zaczęli wić się jak na egzorcyzmach i uruchomili już rekrutację na jego miejsce.

I tu jest moje pytanie. Zastanawiam się dlaczego jest tak, że w Polsce jakaś firma woli zatrudnić np. 4 tępe laski, które nic nie ogarną, ale będą na pensji 4,5 k niż dać np. jednemu ogarniętemu kolesiowi 8-9 k i zmniejszyć udział lasek?

#pracbaza #rekrutacja #pieklomezczyzn #logikarozowychpaskow #korposwiat
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MakiawelicznyAltruista: bo biznes buduje się tak że każdy trybik musi się dać łatwo wymienić. Generalnie masz dwie opcje budowania biznesu albo robisz to na gwiazdach albo na trybikach, zwykle na kombinacji dwóch, ale tak czy siak optymalizuje się by gwiazd było jak najmniej. Jak robisz na gwiazdach to jesteś bardziej efektywny, ale kosztem tego że prościej Cię zaszatażować odejściem i musisz dawać im więcej i więcej, czasami udziały, czasami procent.
  • Odpowiedz
@Jaslanin: WOW!!!! Dzięki za ten komentarz. Mega mi dało do myślenia. Odniosę się do tego teraz z zupełnie innej perespektywy. O biznesie nie mam pojęcia bo jestem STEM biomedical science/bioinformatics. Ale uświadomiło mi to, że sam ciągle zmagam się z takim samym dylematem optymalizacji. Dosłownie ten sam rodzaj problem wyboru między dwoma porządanymi parametrami, których nie można maxymalizować, nie minimalizując drugich.

Mianowicie, większość klasyfikatorów, lub testów które stosuje, lub tworze,
MiiiKiii - @Jaslanin: WOW!!!! Dzięki za ten komentarz. Mega mi dało do myślenia. Odni...

źródło: Roc_curve.svg

Pobierz
  • Odpowiedz