Wpis z mikrobloga

Dlaczego wszystkie kiełbasy i szynki z biedronki mają w składzie azotyn sodu, który jest substancją w nadmiernych ilościach kancerogenną? Czy wszyscy producenci wędlin i kiełbas stosują to jako substancję konserwującą, czy tylko biedronkowe produkty mają to w każdym? Pytam, bo zazwyczaj robię zakupy w biedronce albo w mięsnym gdzie w sumie nie mam dostępu do składu rzeczy które leżą w lodówkach.
#kiciochpyta #biedronka #mieso
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 241
@Kebab-smakowal wszyscy stosują bo inaczej codziennie byłaby afera że ktoś umarł od jadu kiełbasianego.
Bez azotynu wędlinka miałaby termin przydatności 4 dni od wyprodukowania.
  • Odpowiedz
@Kebab-smakowal: ja sam robie, wedze wedliny i kielbasy i azotan sodu to podstawa. Kiedys ludzie umierali od jadu kielbasianego albo ze zlej dawki saletry ktora latwo przedawkowac. Jak zrobisz na samej soli to wedlina od razu na drugi dzien ma takie brzydkie brazowe oczko i wogole masz jakis 3 dni na zjedzenie tego. Z azotynem wrzucasz w prozniowy worek i mozesz 3 miechy trzymac bezpiecznie.
  • Odpowiedz
Dlaczego wszystkie kiełbasy i szynki z biedronki mają w składzie azotyn sodu


@Kebab-smakowal: Nie wszystkie, szukaj tych zielonych Kraina Wędlin Nature, one nie mają :)
W biedronce można też spotkać coś z marki Dolina
DRESIARZZ - >Dlaczego wszystkie kiełbasy i szynki z biedronki mają w składzie azotyn ...

źródło: 11

Pobierz
  • Odpowiedz
@Kebab-smakowal: w Lidlu marka Pikok pure nie ma tego, ma dobry skład i terminy ważności ok tygodnia. Polecam. Ma też mniej przypraw więc smak jest nieco słabszy i po przesiadce ze słonych cieknących wędlin może być lekkie zdziwienie, ale polecam taką przesiadkę.
  • Odpowiedz
@Kebab-smakowal: Oprócz konserwacji, dzięki azotynom, szynka i inne wędliny są różowiutkie a nie szare wewnątrz. Sam w sobie nie jest rakotwórczy, ale w środowisku kwasu żołądkowego tworzy z niektórych aminokwasów nitrozoaminy. Na szczęście witamina C je neutralizuje, więc wystarczy do takiej wędliny zjeść jakiegoś pomidora czy inne warzywo/owoc (tylko nie świeżego ogórka, bo jest bezwartościowy jeśli o to chodzi, a na dodatek ma enzym który rozkłada witaminę C). Pozdrawiam, miłej
  • Odpowiedz