Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oreze: do gwarancji to w zasadzie potrzeba uprawnień.
Ale nie wiem o co chodzi z tym zaoszczędzić? Jak chcesz zaoszczędzić to sobie po prostu montujesz samemu, a nie robisz papiery tylko po to, żeby u siebie założyć
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr: robisz uprawnienia, montujesz klimę i sam sobie robisz serwis gwarancyjny jeśli to możliwe - wtedy oszczędzasz na serwisie 600 złotych co pół roku i dużo więcej przy samym montażu przy przykładowo multisplicie na 3 pokoje. Jak dla mnie warto, o ile da się tak zrobić
@rybeczka to bardziej pytanie czy przykładowo Gree nie uzna gwarancji przy montażu samemu z tymi uprawnieniami czy jednak musi to robić jakiś ich
  • Odpowiedz
@oreze: jaki jest koszt wszystkich uprawnień i ile czasu na to potrzeba? To się nijak nie kalkuluje przy cenach klimatyzacji, Zwłaszcza że w okresie gwarancyjnym nie ma za bardzo co się zepsuć, a nawet jeśli to można to naprawić.
Ja tam sobie sam montuję i już tak zostanie
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr: z tego co patrzyłem między 1-2k (bliżej 1k) za f-gazy, sep pewnie sporo taniej o ile będzie potrzebny. Jak dla mnie się opłaca jeśli mam dzięki temu mieć gwarancje + ewentualnie zamontować klime rodzicom w przyszłości, szczególnie że f-gazy są chyba bezterminowo
  • Odpowiedz
  • 0
@Napleton: raczej tylko do gwarancji (bo po to mogę sobie samemu ogarniać) + na pewno bym tego użył w przyszłości do ogarniania klimy w domu rodziców
  • Odpowiedz
@oreze: większość producentów wymaga od instalatora podbijająego gwarancję na urządzenia:
- f gaz personalny
- f gaz przedsiebiorxy
- szkolenie autoryzacje po którym dostajesz certyfikat

Fgaz personalny wystarczy ci w zupełności do zakupu urządzenia we własnym zakresie i teoretycznie zamontowania u siebie w domu. Co do gwarancji to różnie to może później wyglądać przy czymś ponad standardowym unijnym 2
  • Odpowiedz
  • 0
@Napleton: no ciężko, chyba lepiej dopłacić do montażu i olać przeglądy po roku bo wychodzą strasznie drogo przy multisplicie, ogarnę jak będę bliżej decyzji
  • Odpowiedz